Повернення короля

30.11.2010
Повернення короля

Роже Федерер грає і виграє. (Фото Рейтер.)

Нерідко завершальні змагання року спортсмени дограють у півсили, подумки перебуваючи вже в відпустці. Але неофіційний чемпіонат світу серед чоловіків–тенісистів, навпаки, став смачненькою вишнею на головному торті сезону, подарувавши глядачам вісім днів баталій найвищого рівня. Лондонська «О2 Арена» й упродовж тижня заповнювалася непогано, а на вирішальні матчі минулих вихідних розпродали всі 17500 квитків. На фіналі ж, у якому зустрілися найкращі тенісисти сучасності – Надаль і Федерер, ложі ломилися від зірок — тут і принцеса Беатріс, і мер Лондона Борис Джонсон, і футболісти Дієго Марадона та Тьєрі Анрі, музикант Ронні Вуд та інші.

Фаворитом номер один вважався Рафаель Надаль. Лідер рейтингу АТР цього року виграв три турніри серії «Великого шолома» і значно відірвався від переслідувачів. У Лондоні іспанець узяв гору в трьох матчах групової стадії, а у півфіналі отримав справжній бій від улюбленця публіки — шотландця Енді Мюррея. На тай–брейках Рафа довів свою перевагу (7:6, 3:6, 7:6), хоча хардове покриття більше підходить під стиль гри британця.

У другій половині сітки швейцарець Роджер Федерер, згадавши свої найкращі часи, просто змів усіх опонентів із корту. У тому числі й у півфіналі — серба Новака Джоковича — 6:1, 6:4.

У вирішальному матчі такого турніру перша й друга ракетки світу не зустрічалися 24 роки. Утім, усе, що вдалося Надалю у фіналі, на відміну від своїх попередників, так це взяти у Федерера один сет — 3:6, 6:3, 1:6.

«Роджер грав неймовірно, здолати його було неможливо», — розводив іспанець руками, хоча програв конкуренту лише восьму із 22 очних зустрічей.

29–річний швейцарець, вигравши вже п’ятий підсумковий турнір АТР (раніше таке вдавалося лише Івану Лендлу й Піту Сампрасу), а загалом у кар’єрі — 66–й, довів, що його рано відправляти на пенсію. На різдвяні канікули Федерер отримав винагороду в розмірі 1,63 млн. доларів. І хоча 24–річний Рафа залишається у світовому рейтингу далеко попереду, попередній король дав зрозуміти, що протистояння двох «монстрів» тенісу триває.

У фіналі парного розряду канадсько–сербський дует Нестор/Зімоньїч переграв індійсько–білоруський союз Бхупаті/Мирний — 7:6, 6:4.