Ізолятор iз «плазмою»

23.11.2010

У Бериславі, що на Херсонщині, відкрили сучасний ізолятор тимчасового тримання (ІТТ) — з плазмовими телевізорами, килимовим покриттям у камерах та дорогими пластиковими вікнами з ґратами особливої конструкції. Банальна «параша», дерев’яні нари та інші «принади» ізоляторів радянських часів відійшли в минуле. Перед входом в ІТТ знаходиться справжній «ресепшн»: там буде сидіти секретар у міліцейській формі. Він перевірятиме документи для допуску до порушників правопорядку.

«Губернатор» Херсонщини Микола Костяк особисто оглянув усі приміщення, перевірив, чи працюють душові кабіни і туалети. Він залишився задоволений дизайном приміщень і зручністю дерев’яних ліжок iз матрацами, ковдрами, подушками і білосніжною постільною білизною, яку міліціонери обіцяють мiняти раз на тиждень. Схвалив він і останній «писк» тюремної цивілізації — плазмові телевізори. Вони огороджені куленепробивними прозорими коробками. В окремій кімнаті ІТТ є сучасна шафа–купе для зберігання речей затриманих. А для міліціонерів, які охороняють спецконтингент, є кімнати відпочинку і кухня з плитою та холодильником.

Начальник Бериславського райвідділу міліції підполковник Валерій Левченко пообіцяв, що в ІТТ взимку буде тепло, а влітку — прохолодно. Сюди привозитимуть затриманих не тільки з Бериславського, а й iз Каховського і Новокаховського районів. Як вдалося дізнатися «УМ», скоро подібні ІТТ європейського зразка відкриють також у Херсоні та Голій Пристані.

А начальник Херсонського обласного УМВС Валерій Литвин заявив на відкритті «євроізолятора», що «у місцях позбавлення волі людину позбавляють тільки свободи. Але не достоїнства та здоров’я. І знаходитися вони там повинні в людських умовах».