НОВИНИ ПЛЮС

23.11.2010

Шпигунський скандал у Грузії

Влада Грузії надала можливість керівникові секції російських інтересів при посольстві Швейцарії в Тбілісі зустрітися з чотирма громадянами Росії, яких звинувачують у шпигунстві. Як повідомила заступник міністра закордонних справ Грузії Ніно Каландадзе, йдеться про тих затриманих, щодо яких російська сторона запросила інформацію для встановлення, чи є ці особи громадянами Росії. «Після того, як ми передали їм цю інформацію, і вони переконалися, що це їхні громадяни, вони попросили зустрітися з ними», — пояснила Каландадзе.

Нагадаємо, на початку листопада МВС Грузії повідомило, що в ході спецоперації співробітники департаменту контррозвідки виявили десятки людей, які співпрацюють зі спецслужбами Росії. У результаті чотирирічної роботи правоохоронних органів Грузії було затримано 15 осіб. Двох із них звільнили після укладення процесуальної угоди, а 13 перебувають під арештом. Серед затриманих — четверо громадян РФ. МЗС Росії назвало заяви Тбілісі пропагандистським трюком і провокацією, «шитою білими нитками».

США заплатить індіанцям за страждання їхніх предків

Влада США збирається компенсувати корінному населенню Америки злочини, вчинені європейцями за часів Дикого Заходу. Нащадки північноамериканських індіанців отримають 3,4 мільярда доларів як компенсацію за страждання їхніх предків. Відповідне рішення ухвалив Сенат США. За словами спікера Верх­ньої палати парламенту Ненсі Пелосі, сенатори «хочуть бути впевнені в тому, що корінні американці повністю отримають компенсацію за помилки, допущені урядом США в далекому минулому». Як повідомляє агенція «Блумберг», представники Республіканської партії виступали проти виділення компенсації, але демократична більшість у Сенаті забезпечила ухвалення постанови. Документ передбачає виплату грошей «за порушення прав індіанців на користування пасовищами, землями, природними ресурсами й мінеральними багатствами». Індіанці змогли довести, що всі ці порушення відбувалися з відома міністерства внутрішніх справ США, а отже, відповідальність за них несе американська держава.

Скандальний інтернет–сайт обіцяє нові викриття

Портал Wikileaks у своєму мікроблозі на «Твіттері» пообіцяв найближчими місяцями оприлюднити в сім разів більше документів, ніж було оприлюднено на сайті про війну в Іраку (нагадаємо, це понад 400 тисяч секретних матеріалів Пентагону). Адміністрація Wikileaks обіцяє «показати всім новий світ» і «влаштувати переосмислення світової історії».

Тим часом шведські ЗМІ повідомляють, що скандальний інтернет–ресурс відмовився від послуг шведської веб–хостингової компанії, на серверах якої раніше розміщував свою інформацію, і тепер працює із Франції. Водночас шведський інтернет–провайдер Bahnhof спростовує цю інформацію, запевняючи, що Wikileaks досі користується серверами компанії, які розміщені в місті Седермальм на південь від Стокгольма.

Рейхстаг закрили для туристів через загрозу теракту

Відучора в Берліні у зв’язку з терористичною загрозою закрито доступ туристів на купол і терасу Рейхстагу. Як повідомив сенатор Берліна із внутрішніх справ Ерхард Кертінг, надзвичайних заходів безпеки було вжито після того, як стало відомо про плани терористів, пов’язаних з «Аль–Каїдою», прорватися в будівлю і взяти заручників.

Принц Вільям одружиться у квітні

Спадкоємець британського трону принц Вільям одружиться зі своєю нареченою Кейт Міддлтон в останній тиждень квітня. Як повідомляє з посиланням на «достовірні джерела» при дворі Її Величності британська газета «Сандей телеграф», наречені вже обрали дату й місце вінчання, їх, як очікується, буде оприлюднено наступного тижня. Як зазначає видання, на користь квітня зіграв той чинник, що саме цього місяця 2005 року батько Вільяма, перший у черзі спадкоємець британського престолу принц Чарльз, узяв другий шлюб із Каміллою Паркер–Боулз. Як свідчать опитування громадської думки, близько половини жителів Великої Британії хочуть бачити наступним королем країни саме Вільяма, а не його батька Чарльза.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>