Гіркий європейський мед Януковича

23.11.2010
Гіркий європейський мед Януковича

Віктор Янукович (ліворуч) переконував президента ЄС Германа Ван Ромпея у своїй європейськості. (Фото Рейтер.)

Із Брюсселя Віктор Янукович привезе дві новини: добру і погану. Погана, власне, вже давно й не новина: підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом у найближчій перспективі не значиться. Хоча нинішня влада, бодай у цьому дотримуючись традицій попередньої, до останнього не поспішала визнавати той факт, що завершити переговори про створення зони вільної торгівлі (об яку, власне, й зашпортався «асоціативний» процес) до нинішнього, вже 14–го саміту Україна — ЄС аж ніяк не вдасться. І в цьому, між іншим, є не лише мінуси. Адже українські дипломати, які, незважаючи на зміну кон’юнктури на Банковій і навіть у найвищих кабінетах на Михайлівській площі, послідовно проводять переговори з Євросоюзом, дбають передусім про дотримання національних інтересів.

Але дипломатична мова й економічні інтереси — це одне, а політика — зовсім інше. Тому із європейського рандеву «регіональна» влада винесе передусім добру новину: Україна з Євросоюзом таки узгодили план дій щодо скасування візового режиму для короткострокових поїздок наших громадян на територію ЄС. Щоправда, й тут не обійшлося без діжки дьогтю. Адже план — це не та «дорожня карта», яку ЄС свого часу надавав балканським країнам. Де були вказані конкретні вимоги й конкретні терміни в разі їх виконання. Тому вже з грудня навіть мешканці колись «відсталої» (принаймні з точки зору Західної Європи) Албанії їздитимуть до країн Європейського Союзу без жодних віз, тоді як момент, коли таке щастя спіткає й громадян України, залишається примарою невизначеного майбутнього. Проте для Президента Януковича, ставлення до якого Європа з обережних «оглядин» поступово змінює на обурений скепсис, і це — здобуток. І байдуже, що вказані в плані вимоги — запровадження біометричних паспортів, посилення заходів боротьби з нелегальною міграцією, удосконалення управління кордоном (що, зокрема, означає демаркацію кордонів із Росією, Білоруссю, Молдовою), поглиблення міжнародно–правової взаємодії у сфері боротьби з організованою злочинністю, незаконним обігом наркотиків і торгівлею людьми тощо — виконати дуже й дуже непросто.

У Брюсселі, куди для кращого висвітлення візиту глави держави навіть іще напередодні вислали літак із президентським пулом журналістів, Віктор Янукович себе похвалити не забув. У своєму виступі глава Дому з химерами заявив, що «нинішній саміт відбувається в умовах давно очікуваної політичної стабілізації, консолідації всіх гілок влади, здійснення нагальних ринкових перетворень та утвердження європейських цінностей в Україні». Поки на Банковій тисячі обурених діями нинішньої влади підприємців закликали Президента разом із Прем’єр–міністром та всією «регіональною» компанією звільнити Україну від своєї присутності, Янукович у столиці об’єднаної Європи констатував, що у відносинах із ЄС Україна хоч і поступово, але досягає всього, що було заплановано.

На спільній прес–конференції з президентом Європейської ради Германом Ван Ромпеєм і президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу Янукович висловив упевненість, що українська сторона зможе виконати заходи Плану дій щодо скасування візового режиму з Євросоюзом уже в першому півріччі наступного року. За його словами, Київ уже працює над окресленими реформами. «Сподіваюся, що ми це завдання виконаємо. І тоді, як кажуть, м’яч буде на європейській стороні», — зауважив Президент.

Окрім того, в рамках саміту міністр закордонних справ Костянтин Грищенко та єврокомісар із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле підписали двосторонній «Протокол до угоди про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС про Рамкову угоду між Україною та ЄС щодо загальних принципів участі України в програмах Співтовариства». У цьому документі зазначається, що Київ «може брати участь у всіх поточних і майбутніх програмах ЄС, які є відкритими для України відповідно до положень цих програм». Відповідно до протоколу, Україна має вносити свій фінансовий внесок до загального бюджету ЄС «відповідно до конкретних програм, в яких бере участь». Йдеться, зокрема, про «роботу адміністративних комітетів, відповідальних за моніторинг програм, у рамках яких Україна робить свої фінансові внески, як спостерігач із питань, які стосуються України».

 

ДО РЕЧІ

26 листопада Президент України Віктор Янукович із робочим візитом відвідає Москву, де відбудеться четверте засідання Українсько–російської міждержавної комісії. Як повідомляє УНІАН із посиланням на прес–службу Кремля, візит відбудеться на запрошення президента Росії Дмитра Медведєва.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>