Два голоси мої, два голоси

23.11.2010

Дізнатися остаточний розклад політичних сил у Рівненській обласній раді заважали результати виборів у проблемному Млинівському виборчому окрузі №22, де кандидатка від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Алла Черній набрала на два голоси більше, ніж висуванець Партії регіонів Віктор Ковальов. Останній оскаржував свою поразку в судах різних інстанцій, які приймали протилежні ухвали. Остаточне рішення вже під час сесії довелося виносити членам обласної виборчої комісії. Вони визнали депутатом облради представницю «Батьківщини».

Загалом в облраді значну перевагу отримала Партія регіонів, яка представлена 27 депутатами. Друга за чисельністю — «Батьківщина» — 19 обранців. По шість депутатів — у фракціях «Нашої України», «Відродження» і «Всеукраїнського патріотичного союзу». Пять депутатів має «Свобода», три — «Фронт змін». Один депутат від «Єдиного центру» приєднався до фракції Народної партії, яка нараховує вісім осіб.

На першій сесії у п’ятницю єдину кандидатуру на посаду голови облради висунули «регіонали». За 50–річного Юрія Кічатого, котрий у 2003—2005 роках працював заступником голови Рівненської облдержадміністрації, проголосував 51 із 80 депутатів. Напередодні на цю посаду претендував і «помаранчевий» екс–голова ОДА, «нашоукраїнець» Віктор Матчук. Однак на сесії він відмовився від балотування, мотивуючи це розкладом політичних сил у раді: мовляв, «немає сенсу». Крісло першого заступника дісталося представникові Народної партії — Михайлу Кривку, а «просто» заступником працюватиме ще один «регіонал», Олександр Чуприна.

Так у традиційно «помаранчевій» області всю повноту влади взяли «Регіони». Фракції «Свободи», «Батьківщини» та «Фронту змін» оголосили про свою опозиційність. Натомість депутати з «Відродження» та «Нашої України» закликали колег не заявляти відразу про опозицію, керуючись лише політичними поглядами, а працювати разом на користь громади.