Протест — найкраще свято

23.11.2010
Протест — найкраще свято

Учора на Майдані вистачало помаранчевої символіки. (Фото автора.)

Учора Майдан знову дихав народним протестом. Не так потужно, як у 2004 році, — бо ті події та емоції, мабуть, не можуть повторитися, — але значно сильніше, ніж у інші постреволюційні роки. Річницю революції відзначили у найкращий спосіб — акцією протесту. А ще — «сімейними» зустрічами на майдані Незалежності, зібраннями, концертами.

 

У Києві — знову намети

Символічно, що наймасовіша за останній час акція протесту підприємців почалася в день шостої річниці Помаранчевої революції. І тоді, і зараз рушієм виступає «середній клас». Учора багато людей на Майдані стояли з помаранчевими стрічками, серед сотень прапорів траплялися знамена ще з революційних часів.

На центральній площі столиці знову встановлено сцену. Організатором виступила «Коаліція учасників помаранчевої революції». Довкола сцени активісти встановили кілька наметів — прес–центр, медпункт тощо. «Сьогоднішня акція — це і вшанування революції, і продовження руху проти Податкового кодексу, — зазначив представник «КУПР», підприємець Василь Заставнюк. — Ми знову боремося за свободу. Помаранчева революція має для нас сакральний зміст».

Журналістам теж «помаранчево»

Після обіду на майдані зібралися й журналісти. Колег по цеху вирішив згуртувати Данило Яневський, ведучий «5–го каналу» зразка буремного 2004 року. Він розіслав журналістам листа, в якому наголосив, що «22 листопада — це ми», і описав програму заходу: «шампанське, поцілунки, обійми, рухливі ігри». «Із нами завжди буде професійна гордість, відчуття ліктя, вірність професії і друзям–колегам, дух свободи, незалежності та відповідальності», — каже Яневський.

Його колега, відомий із 2004 року журналіст Єгор Соболєв, теж не шкодує, що в 2004 році виходив на Майдан. «Неможливо шкодувати про одну з найбільших подій у житті, подію, яка змінює світогляд. Я вважаю, що тоді журналісти, українці та Україна загалом багато чого добилися. І це лише початок шляху, а не кінець», — зазначив Соболєв у коментарі інтернет–виданню «Дуся».

Пісні свободи

Згодом у Будинку вчителя пройшов вечір–концерт, який влаштували Український центр Міжнародного ПЕН–клубу, рух добровольців «Простір свободи», громадянський рух «Відсіч». Виступали Євген Сверстюк, Олесь Доній, Володимир В’ятрович, також у програмі були співаки Марія Бурмака, Тарас Чубай, сестри Тельнюк, Ніна Матвієнко, Ігор Жук.

Неформально

Увечері на Майдані зібралися звичайні українці, щоб згадати події чотирирічної давності. Була помаранчева символіка, коньяк, тости за свободу. І — в рази більше народу, ніж у минулі чотири роки. Майдан знову входить у моду.

 

РОЗМОВА ПРО СВОБОДУ

У річницю революції «Наша Україна» зустрілася зі студентами «Могилянки»

Учора голова політради партії «Наша Україна» Валентин Наливайченко виступив перед студентами Національного університету «Києво–Могилянська академія». Тема зустрічі — «День свободи і нове політичне покоління».

В очікуванні гостя студенти Києво–Могилянської академії «озброїлись» хто ручками й зошитами, хто — диктофоном, а хто — списком запитань, на які хотілося почути відповідь. Пригадати хоча б недавні події, коли студенти виборювали конституційне право на безоплатну освіту.

Наливайченко виявився готовим до дискусії. Разом із ним на зустріч прибула й молода команда «Нашої України» — випускник НаУКМА 2002 року, голова центрального виконавчого комітету партії Сергій Бондарчук, випускниця цього ж університету 1997 року, прес–секретар Віктора Ющенка Ірина Ванникова, директор Школи політичної аналітики Ростислав Павленко та дипломат Данило Лубківський. «Гідність та права людини і є основою свобод, — звернувся до аудиторії Валентин Наливайко. — На вулицях не можуть стояти тисячі «беркутівців», які начебто охороняють мирне зібрання. Не може студент загинути в райвідділі міліції!»

Студентів прогресивного ВНЗ не залишила байдужою тема свободи в Україні та нинішня політична ситуація. «В одному з інтерв’ю 2006 року ви, перебуваючи на посаді посла України в Білорусі, заявили, що президент Білорусі Олександр Лукашенко вам симпатичний, бо дбає про свій народ. Але ж він дбає про свій народ, нехтуючи свободу!» — звернувся до Наливайченка студент на ім’я Євген. «Нашоукраїнець» відповів, що мав на увазі плідну співпрацю з білоруським президентом, а ось його розуміння свободи «не має нічого спільного з нашим».

Окрім активного обговорення, на зустрічі прозвучав заклик повернути віру студентів у демократію та впевненість у власній свободі дій. Зокрема, Валентин Наливайченко окреслив нове покоління економічно вільних студентів. «Ідеться про створення студентських інноваційних підприємств. Наразі це лише іноземний досвід, але таким чином нове покоління зможе реалізовувати себе через вільні економічні права», — зазначив політик. У цьому контексті пан Наливайченко не залишив поза увагою утиски українських підприємців, які сьогодні протестують проти нового Податкового кодексу. «Якщо не буде розуміння з боку влади, триватиме утискання свобод — ми будемо активно діяти», — зазначив голова політради «НУ».