Підлаштувалися під кіно

23.11.2010

У вересні в Білогородці Київської області стартував проект iз відновлення мережі районних та сільських кінотеатрів, який передбачає переоснащення занедбаних клубів і кінотеатрів цифровими технологіями. Тоді «Україна молода» писала, що до кінця року, починаючи з Київщини, мають відкрити 100 експериментальних кінотеатрів iз проекторами голландської компанії IDS. Фільми для цих кінотеатрів роздаватимуть на флешках. Якщо до кінця року люди проголосують в анкетах, що хочуть, аби в їхньому місті (селі) був такий цифровий зал, тоді доведеться орендувати супутник і вже з нього по всій Україні запускатимуться фільми. Відновлення кінотеатрів у селах та районних центрах започаткувала Національна кіностудія імені Довженка спільно з Міністерством культури і туризму.

Днями в місті Ківерці Волинської області міністр культури Михайло Кулиняк під час робочої поїздки до Волинської області взяв участь в урочистому відкритті цифрового кінотеатру. За інформацією прес–служби Мінкульту, новий кінотеатр відкрито в рамках реалізації проекту з відновлення мережі районних та сільських кінотеатрів. Однак це не зовсім те, що планувалося кіностудією Довженка та її компаньйоном, голландською компанією IDS. За задумом Ігоря Ставчанського, директора кіностудії та ініціатора відновлення кінотеатрів, у закинутих клубах, де раніше показували кіно, мали робити мінімальний ремонт, встановлювати проектор і крутити ретроспективу українських та європейських метрів, мультфільми, освітні програми. Те, що йде в мультиплексах, до нових цифрових кінотеатрів не доходитиме. Рiч у тiм, що голлівудські фільми роблять у категорії D, де більші вимоги. Відновлені зали пристосовані до фільмів категорії E, які роблять лише у Європі та Азії.

У новому цифровому кінотеатрі «Місто» на 200 місць, який відкрили в місті Ківерці, показуватимуть кіноновинки, які демонструватимуть у третьому прокаті за 10—12 гривень. Занедбане приміщення, яке колись було клубом, віддали під торговельний центр, де один із залів облаштували під кінотеатр. Поруч із кінозалом працює більярдний клуб, кафе–бар, дитяче кафе, дискотека, сучасний дитячий майданчик. Один із місцевих бізнесменів, який вклав у кінотеатр власні кошти, не відмовляється від того, щоб у майбутньому долучатися до проекту із супутником, через який передаватимуть онлайн події з Києва, Євро–2012 і ретроспективу. Але для нього насамперед — це не освітня програма, а розважальний центр.