Морозна зараза

18.11.2010
Морозна зараза

Чи буде цьогорічний грип настільки ж страшним, як торік? Які віруси вже «хазяйнують» в Україні, яких слід чекати найближчим часом? Із цими запитаннями «УМ» звернулася до директора Українського центру грипу та ГРІ МОЗ України, доктора медичних наук Олександра Гриневича.

 

— Олександре Йосиповичу, яка ситуація щодо грипу склалася сьогодні в Україні?

— Завдяки теплій погоді теперішня ситуація дуже стабільна, і захворюваність на цей момент нижча, ніж у попередні роки. У жовтні в наших базових містах виділяли парагрип, аденовірус, РСвірус, і тільки в одному місті було виділено збудник грипу В. Інші збудники (зокрема і вірус грипу типу А) на культурі клітин поки не виділялися. Це свідчить про те, що наразі превалюють гострі респіраторні інфекції, а не грип. По жодному з контрольних міст епідпоріг не перевищено.

— А наші власкори кажуть, що, скажімо, на Вінниччині закрили на карантин одну школу, в якій 43% учнів захворіли на ГРВІ!

— Це все локально, процес не охоплює всю країну. Такі локальні спалахи характерні для сезону, і від них нікуди не подінешся. Але такого, як у минулому році, цьогоріч, слава Богу, не передбачається.

— Коли нам слід чекати епідемії?

— На цьому тижні значних коливань точно ще не буде, а як далі — побачимо. Усе залежатиме від погоди. Якщо і надалі буде тепло, ситуація не зміниться. Якщо ж буде мокрий сніг, дощі, морози, відразу почне збільшуватися рівень захворюваності на ГРІ. Але не рівномірно по всій Україні, а в певних регіонах. Загалом у попередні сезони епідемія починалася в груднісічні, а пік захворюваності найчастіше припадав на січеньлютий (6й, 8й, 10й тиждень року). Це стосується звичайного епідемічного сезону. У минулому році він був незвичайний, тому що з пандемічним вірусом у нас більшість населення не контактувала, і захворюваність різко підвищилася вже на 43му тижні. А зі збудниками, які на цей сезон прогнозує ВООЗ — «Каліфорнія» (він же пандемічний, він же «свинячий») Н1N1, штам А «ПЕТС» та штам грипу В «Брісбен»,— частина населення вже мала попередній контакт і виробила імунітет. Тому таких різких підйомів захворюваності, як торік, сподіваюся, не буде.

— За даними різних ЗМІ, спеціалісти ВООЗ прогнозують, що під час сезонної епідемії грипу в Україні (кінець 2010го — початок 2011го) можуть захворіти до 3,5 мільйона людей. Це ж набагато менше, ніж торік?

— Мені дуже цікаво, звідки взялася ця інформація. Бо фахівці ВООЗ не прогнозували таку цифру для України. За даними Центру грипу та ВООЗ, у цьому сезоні в нашій країні будуть хворіти на грип та гострі респіраторні інфекції від 6,5 до 7,5 мільйона людей. Виділити, яка частина з них захворіє саме на грип, а яка — на ГРВІ, практично неможливо. Для порівняння — торік було майже 8 мільйонів хворих.

 

НА МІСЦЯХ

Львівщина: вакциновано 0,3% населення

Ще буквально минулого тижня у львівській санепiдемстанції та облздороввідділі запевняли, що ЖОДНОГО випадку грипу на львівських теренах не зафіксовано. І тут раптом за пару днів у дев’яти районах області виявилось, що епідемпоріг ГРВІ перевищено, а на Сколівщині й Старосамбірщині — більш ніж удвічі. Щоправда, грипової бацили у лабораторіях досі не вдалося висіяти — фіксують лише паравіруси. Водночас, за повідомленням польських мас­медій, у наших сусідів кількість хворих на грип, у тому числі «свинячий», значно перевищує минулорічні показники. А до кордону з Польщею від Львова якась сотня кілометрів, і це при гіперактивному курсуванні «човників» та просто туристів.

Як зізнаються львівські медики, найліпшою і, певно, єдиною профілактикою проти грипу залишається вакцинація. Щоправда, робити щеплення галичани не поспішають — наразі в області вакциновано проти грипу лише 4141 особу, або ж 0,3% населення.

 

Тернопільщина: цього разу, може, й пронесе

Добре пам’ятаючи минулорічну епідемію свинячого грипу, яка накрила регіон уже 20 жовтня, тернопільці й цього року з тривогою очікували похолодання. А днів десять тому тут узагалі почала гуляти чутка про те, що Тернопіль знову постраждає від епідемії одним iз перших. Однак на пресконференції у тернопільському пресклубі медики заспокоїли. Представники міської сан­станції констатували, що впродовж останнього тижня рівень захворюваності на гострі респіраторні захворювання не зростав, а навпаки, знижувався, і наразі показники є значно нижчими, ніж у тотожний період минулого року. За словами епідеміолога міської СЕС Світлани Маціпури, станом на понеділок було зареєстровано 73,35 випадка на 10 тисяч населення, тим часом як епідемічний поріг становить понад 97. Власне ж грипу в обласному центрі не зареєстровано взагалі.

Спокійно поки що і в районах. За повідомленням головного санітарного лікаря області Степана Дністряна, хворих зараз на 64% менше, ніж було перед епідемією минулого року. Місцеві медики пояснюють ситуацію надзвичайно теплою погодою, яка зберігається впродовж останньої десятиденки. Фахівці не виключають суттєвого погіршення наприкінці листопада, коли синоптики обіцяють різке похолодання. Утім імовірність виникнення епідемії грипу на Тернопільщині вони відсувають аж на січеньлютий, припускаючи також, що в цьому сезоні вона, можливо, і взагалі омине регіон.