Технократ, а не політик

18.11.2010
Технократ, а не політик

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Такого не бачив навіть Древній Рим

У вівторок Віктор Янукович зробив прогнозований і водночас непередбачуваний крок — звільнив з посади голови Київської міськдержадміністрації Леоніда Черновецького і призначив на цю посаду Олександра Попова. Прогнозований, бо політологи чекали на нього одразу після прийняття змін до Закону «Про столицю», непередбачуваний — з тієї причини, що вже втомилися коментувати новий правовий інструмент Януковича і перестали акцентувати на ньому увагу.

Однак Віктор Федорович свою справу зробив, фактично вручивши всі важелі правління столиці своєму ставленику Олександрові Попову. Членові партії, яка ніколи не користувалася популярністю в киян. Тож найбільша вершина регіоналами підкорена — столиця фактично в їхніх руках. «Де–факто Олександр Попов уже керував Києвом, — зазначає політолог Володимир Фесенко, — різниця тільки в тому, що відтепер він керуватиме з юридичними повноваженнями як голова державної адміністрації. Думаю, Попов нарощуватиме свій вплив і рейтинг у Києві, спробує повернути місту втрачене за Черновецького». Однак, за словами експерта, незабаром голова адміністрації постане перед вибором: йому або доведеться балотуватися на посаду мера від Партії регіонів (якщо рейтинг буде переконливим), або його «начальникам» доведеться змінити форму правління в столиці, лишивши міському голові представницькі повноваження.

Про необхідність «зліпити» з Олександра Попова справжнього і легітимного мера говорить і Віктор Небоженко. Політолог наголошує на тому, що Президент і Прем’єр–міністр скоро потраплять у небезпечну ситуацію, адже не можна призначеного керівника ставити над тим, кого вибрала громада, — таке не допускалося навіть у Древньому Римі. «За рік–два перед Поповим і владою постане питання: як провести вибори і надати Попову статус мера? Зігнати Черновецького, якого не підтримує населення, легко. Чесно отримати голоси — непросто. До Нового року — Різдва призначення Попова виглядає ефективним кадровим кроком. Але це не виключає необхідності існування обраного мера. І Президент це розуміє».

«Столицю можна обманути, але не зламати»

Щодо перспективи проведення дострокових виборів мера, то експерти зійшлися на тому, що вони можливі лише після того, як влада матиме повну впевненість у перемозі Попова. «Коли правляча група відчує, що почне зростати рейтинг Попова, вибори призначать, — говорить Віктор Небоженко. — Але якщо вони відбудуться за кримським сценарієм — з арештами, буде великий скандал. Бо столицю можна обманути, але не можна зламати. Вона показала це в 1991, 1994, 2004 роках. Можна хоч і завтра назвати будь–якого хлопця з Макіївки чи Єнакієво мером Києва і привести два десятки членів комісії, які це підтвердять, але ж це не вирішить питання легітимності. У разі протиріччя між думкою киян і Президентом страждатимуть не тільки Попов, не тільки кияни, а й імідж Януковича. Тут іще один момент: кандидат на посаду мера від регіоналів може змінюватися. Ним може бути і не Попов — усе залежить від того, чий клан переможе — донецькі газові спекулянти чи промислові барони (група Фірташа чи старі донецькі клани)».

Володимир Фесенко переконаний, що роль реформатора Попов гратиме і далі. «Попов, скоріше, технократ, а не політик, він більше менеджер і господарник. Наприклад, він активно виступає за створення ОСББ і знищення ЖЕКів, спробує реформувати житлове господарство Києва. Рейтинг Попова зростатиме. Особливо, якщо «переманить» прихильників Черновецького». Однак, на думку пана Фесенка, той факт, що Олександр Попов представлятиме Партію регіонів, дуже обмежуватиме довіру до нього. Проте, за словами експерта, він не проявлятиме індивідуальних політичних амбіцій, бо розуміє, що шансів конкурувати з владою не має жодних. Якщо ж політична ситуація зміниться — створення своєї політичної сили можливе.

Леонід Черновецький, на думку Віктора Небоженка, політичного майбутнього не має, бо за час свого перебування на посаді міського голови показав себе як непоганий експлуататор комунальних ресурсів Києва. «Його «молода команда» активно попрацювала зі скарбами столиці, і він став дуже багатою людиною. Навряд чи Черновецький буде займатися політикою — політика зайнялася ним раніше, ніж він про це подумав. Він був упевненим: у такий же спосіб, як він «розводив» чергового голову секретаріату Президента Ющенка, вдасться «розвести» і донецьких політиків. Але вони почали давню донецьку гру «Лічильник». І у Черновецького шансів не лишилося», — зазначив пан Небоженко. Однак Володимир Фесенко цю думку поділяє лише частково. Як він зазначив, Леонід Михайлович — якщо матиме бажання — зможе стати депутатом Верховної Ради від якогось мажоритарного округу. «Але, швидше за все, він просто насолоджуватиметься життям у статусі небідної людини. Пік його політичної кар’єри минув», — додав політолог.

 

БУКВА ЗАКОНУ

Депутат Куликов ініціює подання до Конституційного Суду і просить роз’яснення: яким чином голова Київської міської ради та сама Київрада повинні виконувати свої повноваження в нових правових умовах, повязаних із зміною законодавства, у тому числі конституційного, що стосується діяльності й статусу столичної влади та київської громади. Як повідомляє УНІАН, Куликов певен, що повноваження Леоніда Черновецького закінчилися після рішення Конституційного Суду, згідно з яким втратив чинність Основний закон у редакції 2004 року.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова фракції «Республіка Київ» (сюди входить група депутатів, що відділилися від БЮТ) Денис Москаль позитивно відреагував на указ Президента про призначення Попова головою КМДА. «Буква закону дає можливість Президенту призначати головою КМДА не лише переможця виборів мера. Чутки про те, що Олександра Попова от–от мають призначити головою КМДА, також ходили ще з середини вересня. Переконаний: важливо, щоб людина, яка приймає стратегічні рішення на рівні столиці України, і формально несла за них повну відповідальність», — повідомляє прес–служба.

Віталій Кличко і його блок у Київраді вимагають від Верховної Ради дострокових виборів міського голови, адже «призначення керівників «згори» не відповідає будь–яким демократичним стандартам. Влада у столиці повинна бути легітимною, перш за все, в очах самих киян. Місту потрібен мер з реальними повноваженнями», — відповіли «УМ» у прес–службі Кличка.

Як повідомляє УНІАН, радник київського міського голови Марта Гримська заявила журналістам, що Леонід Черновецький не буде оскаржувати рішення про призначення Попова: «Леонід Михайлович залишається міським головою, залишається головою Київради і працює в цьому напрямi. Він буде головувати на засіданнях міськради».

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>