НОВИНИ ПЛЮС

18.11.2010

НАТО підтримало цілісність Грузії

Парламентська асамблея НАТО у Варшаві ухвалила резолюцію, яка підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії. Як повідомила заступник міністра закордонних справ Грузії Ніно Каландадзе, у резолюції Абхазія і Цхінвальський регіон названі «окупованими регіонами Грузії». За словами Каландадзе, цей документ «вмістом і гостротою відрізняється від усіх попередніх резолюцій, які ухвалювала ПА НАТО». Як повідомляє Радіо «Свобода», у резолюції також міститься заклик до Росії виконати взяті нею перед Євросоюзом зобов’язання в рамках угоди про припинення вогню, вивести війська з території Грузії, дати можливість біженцям гідно повернутися у свої домівки й забезпечити доступ спостерігачів ЄС на окуповані території.

Медведєв розкритикує Путіна?

У щорічному посланні, з яким він 30 листопада виступить перед Федеральними зборами, президент Росії Дмитро Медведєв розкритикує деякі кроки уряду Володимира Путіна в сфері економіки. Як повідомляють російські ЗМІ, послання президента готується в умовах суворої секретності і його текст буде коригуватися до останнього моменту. За інформацією, яка просочується у пресу, Мєдвєдєв може торкнутися теми зміни територіальної організації Росії, але основний акцент зробить на соціальній тематиці. Зміни в текст може бути внесено також за підсумками саміту Росія — НАТО, який відбудеться 19–20 листопада в Лісабоні.

У Киргизії заочно судять екс–президента

У Киргизстані почався судовий процес у справі про події 7 квітня нинішнього року в Бішкеку, в результаті яких від влади було усунено президента Курманбека Бакієва. Екс–президенту, його молодшому братові Жанибеку, синові Марату та ще 25 колишнім високопоставленим чиновникам висунуто звинувачення у вбивстві й перевищенні повноважень. Бакієва, його родичів і ще трьох осіб судитимуть заочно, оскільки вони перебувають за межами держави. Слухання відбуватимуться в закритому режимі.

Саркозі реформує міжнародну валютну систему

Президент Франції Ніколя Саркозі ініціює створення нової міжнародної валютної системи, щоб покласти край плутанині на міжнародних валютних ринках. Як повідомляють французькі ЗМІ, для реалізації своєї ініціативи Саркозі збирається скористатися головуванням його країни у «Великій двадцятці», саміт якої нещодавно відбувся в Сеулі. Тема реформування міжнародної валютної системи була однією з головних на вчорашніх переговорах Саркозі з головою Міжнародного валютного фонду Домініком Стросс–Каном, який є одним із лідерів опозиційної до президента Соціалістичної партії Франції і ймовірним опонентом Саркозі на наступних президентських виборах 2012 року.

Сам Ніколя Саркозі заявив, що ухвалить рішення про те, чи балотуватися на другий термін, до осені наступного року. «Це дуже особисте рішення, але про нього можна проконсультуватися з іншими», — заявив Саркозі в ефірі французького телебачення. Також президент підтвердив, що склад уряду, який він сформував минулої неділі, не має змінюватися до кінця його президентського терміну.

З Гаїті холера перекинулася на Домінікану

У Домініканській Республіці, яка сусідить із Республікою Гаїті, зафіксовано перший випадок зараження людини холерою. Як повідомляє Бі–Бі–Сі з посиланням на міністра охорони здоров’я країни, хворий — іммігрант із Гаїті, який нещодавно повернувся з батьківщини.

Тим часом у самому Гаїті кількість жертв епідемії холери перевищила тисячу людей, інфікованих — майже 17 тисяч. Місцеві мешканці, налякані епідемією, почали нападати на миротворців ООН, вважаючи їх винними в поширенні хвороби. Після того як бунтарі розгромили продовольчі склади, розграбувавши і спаливши близько 500 тонн продуктів, ООН скасувала рейси з гуманітарною допомогою і скоротила роботи з очищення води, що ще більше ускладнить епідеміологічну ситуацію в країні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>