Влада, поросла «будяками»

18.11.2010

Українська Гельсінська спілка з прав людини оприлюднила на своєму сайті перелік осіб і структур, які претендують на володарів антипремії «Будяк року». За порушення прав людини можуть відзначити міністра освіти Дмитра Табачника, міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, голову Служби безпеки Валерія Хорошковського, в.о. мера Харкова Геннадія Кернеса, Прем’єр–міністра Миколу Азарова, цілу адміністрацію Президента і суддю Дзержинського районного суду Харкова Сергія Лазюка.

«Остаточне рішення про «переможців» премії оприлюднять 10 грудня, у День прав людини, — розповіла в коментарі «УМ» представниця УГСПЛ Марина Говорухіна. — Виходячи із практики минулих років, можу сказати, що переможців було декілька. Але, можливо, буде вручено й «Золотий будяк» — за мега–порушення року. Минулого року ця премія відійшла Верховному Судові».

За словами члена правління Української Гельсінської спілки Євгена Захарова, найбільше аргументів на отримання «Будяка року» мав міністр внутрішніх справ Могильов. Окрім того, що люди скаржаться на дії міліції, Анатолієві Могильову закидають ще й негідне ставлення до самих міліціонерів. Тоді як для вищих ешелонів МВС закуповують дорогі авто, у сотнях райвідділків міліції в Україні немає туалетів.

Пан Хорошковський може «відзначитись» за використовування спецслужби для боротьби з опозицією і конфлікт інтересів. «Голова СБУ одночасно і власник найбільшого медіа–холдингу країни, і член Вищої ради юстиції, яка призначає та звільняє суддів», — відзначив Захаров у інтерв’ю «Німецькій хвилі».

Адміністрація Президента може отримати антипремію за незаконний збір приватної інформації про соціально активних людей. Міністра освіти Табачника можуть «припечатати» за провальне зовнішнє тестування, переписування підручників історії та намагання запровадити у вищій школі платні послуги. Азарову ж можуть вручити «Будяк» за дискримінацію жінок. Прем’єр–міністр відзначився фразами, що керувати урядом — не жіноча справа.

 

З ІСТОРІЇ ПИТАННЯ

Минулого року перше місце в рейтингу порушників прав людини отримав Верховний Суд — «за відверту зневагу до принципів правосуддя». ВСУ нажив такої слави за те, що зігнорував кілька рішень Європейського Суду з прав людини.

2008 року «Будяк» дістався Генпрокурору Олександру Медведьку, який екстрадував у Росію біженця Олега Кузнєцова. Перед тим «перемогла зі знаком мінус» також Генпрокуратура.