Побиття, що входять у звичку

18.11.2010

Додивляючись позавчорашній матч «Сокола» з лідером білоруської екстраліги — «Юністю», важко було позбутися асоціацій з іншим недавнім поєдинком. Минулої п’ятниці наша національна збірна на турнірі в Сяноку у схожому стилі та з подібним рахунком поступилася команді Польщі. У вівторок частина гравців «Сокола», котрі змагалися на етапі «Єврочелленджа», відпочивала, тому на льоду не з’явилися Юрій Гунько, Олександр Яковенко та Микита Буценко. Зате Олександр Сеуканд міг розраховувати на двох нових виконавців: на першість Білорусі кияни дозаявили Олега Благого й Кирила Катрича.

Саме досвідчений Благий виступив асистентом в епізоді, коли на перших хвилинах гри Дмитро Цируль реалізував більшість і відкрив рахунок. Після такого початку 580 глядачів на трибунах броварського ТРЦ «Термінал» навряд чи очікували підсумкової поразки з розгромним рахунком. До речі, в меншості в тому моменті мінчани залишилися після вилучення українського легіонера–збірника Олександра Матерухіна.

Українці в складі «Юності» того вечора взагалі відзначились недисциплінованістю: із 14 штрафних хвилин — 12 у пасиві Матерухіна, Олега Шафаренка й Артема Остроушка. Останній аж тричі сідав на лаву штрафників. Запам’ятався такий епізод за участю Остроушка: під кінець другого періоду він грубо зіграв проти Романа Сальникова. Здавалося, нападник «Сокола» зараз затіє бійку, але в останню мить обоє гравців збірної України зупинилися — навряд чи таке сталося б, якби на місці Остроушка був білоруський хокеїст.

Саме після того моменту «Сокіл», що програвав 1:2, «посипався» остаточно. На рівних відігравши з «юнаками» перший період, господарі потрапили під масований натиск чемпіонів Білорусі в другому: ті після перерви завдали аж 25 кидків по воротах Ігоря Карпенка, тоді як наші кинули лише десять разів. Воротар «Сокола» попервах рятував команду, витягуючи шайби у найскладніших ситуаціях, але загалом усе ж пропустив чотири рази. На третій період у воротах з’явився вже Михайло Балабан, котрий був основним у збірній на турнірі в Польщі. Позавчора він вийняв із сітки ще дві шайби.

Дещо підсолодив поразку на останній хвилині гри Сергій Климентьєв: воротар «Юності» проґавив кидок ветерана від синьої лінії. Прикметно, що в цій грі наші закидали лише в більшості (двічі), а загалом сім разів мали нагоду розіграти зайвого. Так «Сокіл» програв «Юності» вже втретє в поточному сезоні, причому в попередні рази перевага мінчан вимірювалася максимум однією шайбою. Тепер, як видно, підопічні Сеуканда втомилися.

Сьогодні «Сокіл» проведе черговий домашній поєдинок у білоруській екстралізі — проти «Лієпаяс металургса», а потому вирушить до Солігорська на принципову зустріч із «Шахтарем».

 

ТАБЛО

Білоруська екстраліга. «Сокіл» — «Юність» — 2:6 (1:1, 0:3, 1:2; Цируль, 3 (більш.); Климентьєв, 59 (більш.) — Баранов, 4, 36; Степанов, 33, 40; Боровков, 39 (більш.); Кітаров, 46 (більш.)), «Шахтар» — «Шинник» — 4:1, «Гомель» — «Металургс» — 2:4, «Німан» — «Хімік–СКА» — 3:1, «Брест» — «Вітебськ» — 4:5 Б, «Могильов» — «Металург» — 2:3.

Лідери: «Юність» — 66 (26 матчів), «Німан» — 59 (25), «Металург» — 56 (25), «Сокіл» — 43 (26), «Шахтар» — 42 (25).

* * *

Чемпіонат України. «Поділ» — «Компаньйон» — 1:3, «Сумські ворони» — «Харків» — 3:7, «Донбас» — «Білий барс» — 8:2.