Кінець золотої ери

11.11.2010
Кінець золотої ери

Олена Хомрова (праворуч) програла свої міні–дуелі у фіналі. (Фото Рейтер.)

Ось і завершилася золота ера команди українських шаблісток — позавчора ввечері підопічні Валерія Штурбабіна вперше з 2008 року програли фінальний поєдинок на турнірі за участю найсильніших фехтувальників світу. Наша четвірка у складі Ольги Харлан, Олени Хомрової, Галини Пундик та Ольги Жовнір віддала нагороди найвищої проби росіянкам. Так наші північні сусідки повернули борг українкам за поразку у фіналі недавнього єврофоруму.

«Синьо–жовті» провалили дебют протистояння — у дуелі Хомрової та Софії Великої, бронзових призерок нинішнього ЧС в одиночному розряді, сильнішою виявилася росіянка — 5:1. Однак, як і в Лейпцигу наприкінці літа, стараннями Олі Харлан та Галі Пундик нашим співвітчизницям вдалося ліквідувати відставання й навіть вийти вперед — 15:14. Щоправда, лідерство виявилося швидкоплинним. Черговий вихід на доріжку другого номера збірної, Оленки Хомрової, знову завершився програшем (3:6), і наступна міні–дуель Пундик теж не додала оптимізму (1:5). Змагатися зі злою і напористою російською машиною віце–чемпіонка світу Харлан самотужки не могла. Підсумок —«срібло».

Кажуть, що поява біля керма збірної Росії французького спеціаліста Крістіана Бауера змусила його вихованок шукати задоволення в щоденних стражданнях на тренуваннях. Тоді як наші дівчата під куполом паризького «Гранд Паласу» страждали від безпорадності — після своєї тре­тьої, «сухої», поразки Хомрова передавала естафету партнерці по команді зі сльозами на очах. Розчулити опоненток нашим дівчатам, звісно ж, не вдалося, і ті холоднокровно завершили побиття нашого молодого, але титулованого колективу — 33:45.

Чоловічий фінал теж завершився тріумфом російської команди — підопічні Бауера залишили з носом експресивних італійців (45:41), хоча по ходу поєдинку програвали 11 очок. До речі, одним з арбітрів цього протистояння був віце–президент Федерації фехтування України Вадим Гутцайт.

Наша чоловіча четвірка–шаблістів (Олег Штурбабін, Дмитро Бойко, Дмитро Пундик і Андрій Ягодка), яку у чвертьфіналі зупинили апеннінці, у підсумковому протоколі опинилася на сьомому місці завдяки перемозі над збірною Південної Кореї (45:44). Героєм поєдинку став Ягодка: в останньому протистоянні з чинним чемпіоном світу Ву Янг Воном одесит ліквідував фору в шість очок.

Учора пізно ввечері визначилися переможці в командних змаганнях рапіристок. Наші дівчата, здолавши на стадії 1/8 фіналу китаянок (43:36), у чвертьфіналі поступилися німкеням (31:39) і залишилися без нагород.