Приїхали нижче середнього

10.11.2010
Приїхали нижче середнього

Любов Шуліка єдиною з українців здобула нагороду в олімпійській програмі — кейріні. (Фото з сайту чемпіонату Європи.)

Минулого уїк–енду найкращі представники європейського велотреку з 25 країн змагалися в польському Прушкові на першості Європи. Турнір досить цікавий, адже до минулого року континентальний чемпіонат проводили лише серед спортсменів віком до 23 років. Але в цьому передолімпійському циклі зорганізували й повноцінний дорослий турнір, де можна було вибороти перші залікові очки на шляху до Лондона–2012. Тепер велогонщики пройдуть шлях тривалістю у два роки, і підсумкова сума балів кожного з них покаже, хто саме поїде на Олімпіаду.

Зазнала змін і сама програма змагань. Чоловіки та жінки орієнтуватимуться насамперед на п’ять олімпійських дисциплін: індивідуальний та командний спринт, кейрін, командне переслідування та омніум. Також у Прушкові чоловіки змагалися в медісоні, який не входить до олімпійської програми.

Від України виступали 17 спортсменів, і їхнім ужинком стали дві бронзові медалі в останній день змагань. У підсумку наші хлопці та дівчата посіли 11 загальнокомандне місце, поділивши його з господарями змагань.

Тільки ось у поляків, окрім подвійної «бронзи», є ще сучасний велотрек, і саме про це насамперед згадує у коментарі «УМ» головний тренер нашої збірної Віктор Осадчий. «Особливих надій ми не мали, адже з літа практично не готувалися безпосередньо на треку», — говорить фахівець. Він оцінює нинішню готовність своїх підопічних нижче середнього рівня. Розповідає, що лише напередодні поїздки до Прушкова провели п’ять днів, за власні гроші, на мінському треку, який минулого року приймав європейську першість старого формату.

Одна з наших медалей здобута в медісоні (командній гонці на 60 км, де переможців визначають за набраними очками) — постаралися кримчани Михайло Родіонов та Сергій Лагкуті. Але ця дисципліна, нагадаємо, не є олімпійською. У кейріні (гонці з поступовим прискоренням) нагороду здобула Любов Шуліка, яка на попередньому чемпіонаті Європи серед 23–річних мала в цій дисципліні «золото». «Люба — це справжній талант. Розпочала змагання вона не надто вдало, але в останній день роз’їздилась», — розповідає тренер збірної.

Найбільше засмутив пана Осадчого результат українців у командній гонці переслідування. Від Європи путівку на Олімпіаду отримають шість кращих представників цього виду, наші ж хлопці та дівчата, у складі яких змагалися досвідчені Віталій Щедов та Леся Калитовська, фінішували на восьмих місцях.

Не краще виступили ми й у командному спринті: чоловіки в підсумку десяті, а жінки прийшли на дев’ятій позиції.

У загальному командному заліку перемогла збірна Великої Британії, в якої з семи здобутих нагород три — золоті.