Час реабілітації

10.11.2010
Час реабілітації

Від українського квартету шаблісток на батьківщині очікували повторення золотого успіху Олімпіади–2008 та ЧС–2009. (Фото Рейтер.)

Відучора під скляним дахом історичної пам’ятки Парижа — Гранд Паласу — розпочалися командні змагання 57–го чемпіонату світу з фехтування. Саме на турнір четвірок покладають найбільше сподівань в українській федерації. Нагадаємо, наразі в нашому активі — «срібло» та «бронза» в жіночій шаблі. «За підсумками індивідуальних змагань робити висновки зарано. Маємо дві медалі, здобуті зусиллями шаблісток, проте результати інших фехтувальників хорошими назвати важко», — каже старший тренер збірної Дмитро Моргун.

Окрім нагород Ольги Харлан і Олени Хомрової, найкращий результат українців належить 21–річному Ростиславу Герцику. У змаганнях рапіристів він посів сьому позицію. За крок до нагороди, у чвертьфіналі, львів’янина зупинив олімпійський чемпіон 2008 року японець Юкі Ота, якому в підсумку дісталася «бронза». Переможцем тут виявився німець Пітер Йоппіч.

Ще одній представниці Львова, 24–річній Яні Шемякіній, удалося потрапити до десятки найсильніших шпажисток. На стадії 1/8 фіналу нашу співвітчизницю «заколола» італійка Наталі Мельхаузен. Зрештою представниця Апеннін зійшла на третю сходинку п’єдесталу в компанії з переможницею Морен Місімою з Франції.

Жодній із наших рапіристок не вдалося здолати стадію 1/32 фіналу, де в них міг з’явитися шанс помірятися силами з майбутньою чемпіонкою, італійкою Елізою Ді Франческою.

У чоловіків–шпажистів найдовше з «синьо–жовтих» у серії «плей–оф» протримався Дмитро Карюченко — в 1/16 його здолав голландець Бас Вервейлен. А золота відзнака повисла на грудях Миколи Новосьолова з Естонії.

«Усе, що залежало від дер­жави — збори, фінансування, було виконано в повному обсязі. Чоловічі й жіночі команди з рапіри, шпаги й шаблі напередодні чемпіонату світу максимально змагалися на міжнародній арені. Тепер усе залежить від спортсменів і їхніх тренерів», — каже в коментарі «УМ» Дмитро Моргун. Він сподівається, що не зовсім вдалі виступи в індивідуальних змаганнях наші фехтувальники компенсують хорошими результатами в командному турнірі. Тому вчора вся Україна тримала кулаки за два «синьо–жовті» квартети шаблістів: дівчата захищали чемпіонський титул, здобутий минулого року в Анталії, хлопці ж підтверджували невипадковість свого недавнього срібного успіху на європейській першості в Лейпцигу.

Бронзовий призер Олімпіади–2004 Владислав Третяк продемонстрував посередній результат на чемпіонаті України і не потрапив до складу збірної, тому змушений спостерігати за перипетіями боротьби своїх колег по зброї на ЧС–2010 через інтернет. «У чоловічій збірній наполовину омолодили склад, тож старожили, Бойко і Штурбабін будуть заряджати досвідом молодих, які сповнені здоров’я і азарту, — коментує для «УМ» Третяк. — Щодо дівчат, то вони їхали до Франції в бойовому настрої. Гадаю, Харлан і компанія фехтуватимуть не гірше, ніж на минулих турнірах».

Так і було, принаймні на початку. Вчора жіноча збірна України без особливого клопоту розібралася з іспанками (45:32) та італійками (45:38) і пробилася до півфіналу. Там очікували господарки турніру. Однак Франція не стала перешкодою для четвірки українських шаблісток — Ольги Харлан, Олени Хомрової, Ольги Жовнір і Галини Пундик. Перемога з рахунком ударів 45:34 вивела наших дівчат на збірну Росії. Фінальний бій проти росіянок відбувся вже після підписання цього номера «УМ» до друку.

А от наші чоловіки, вигравши на старті у збірних Греції (45:10) та США (45:35), у чвертьфіналі капітулювали перед фаворитами турніру, віце–чемпіонами світу та чемпіонами Європи італійцями (29:45), і лишилися без нагород.