«Червоним» суд не указ

09.11.2010

Усе як завжди. Як і щороку, на 7 листопада, день більшовицького перевороту в Петрограді, й українськi комуністи, й націоналісти подавалися на проведення масових акцій на Майдані Незалежності в Києві. Суд звично заборонив манiфестувати всім. На відміну від націоналістів, комуністи наплювали на рішення суду і пішли на майдан. І, як завжди, — їм за це нічого не було. Міліція повідомила, що на організаторів «будуть складені адміністративні протоколи за порушення правил проведення масових акцій». Натомість тих, хто намагався стати комуністам на дорозі, таки затримали, не обійшлося і без бійки. Утім по порядку...

У ніч на 7 листопада невідомі молоді націоналісти фарбою з балончиків розмалювали у Києві комуністичні пам’ятники написами «За УПА!» Таким чином за УПА «висловилися» Ленін, Горький, Щорс, чекісти, герої Великої вітчизняної тощо. Нікого не затримали, а на ранок хлопці викинули відео своїх «художеств» в iнтернет.

Комуністи збиралися бі­ля пам’ятника Леніну, де влаштували урочисте вручення «комсомольських квитків». Коли зібрання вишикувалося в колону для ходи Хрещатиком, виявилося, що «червоних» зібралося близько двох iз половиною тисяч.

Комуністи рушили до майдану. Попереду йшли ряджені: «червоноармійці», «революцiйнi матроси», «чекісти» і «санітарки». На половині дороги, перед будинком столичної мерії, їм на дорозі стали активісти «Коаліції учасників Помаранчевої революції» (КУПР) із транспарантами «Революція одна — помаранчева!», «КПSS — заборона!» й «КПSS — кат українського народу!». КУПРівці на очах у ленінців розтоптали червоний прапор. До них кинулися міліціонери зі спецпідрозділу та кілька найактивніших «червоних». Після короткої бійки міліція мала першого затриманого — активіста КУПР. Решту активістів відтіснила на вулицю Прорізну.

Оскільки з’ясувалося, що заявки на акцію КУПР не подавав, активістів провели до райвідділку МВС. Затримали шістьох, а після складання протоколів відпустили, повiдомила «Українська правда». У главку київської міліції зазначили, що жодного учасника комуністичної ходи не затримували.

Попри заборону суду, комуністи не лише прийшли до центральної площi, а й спорудили там сцену, з якої до «мас» звернулися «вожді» з традиційним пропагандистським набором. Натовп скандував: «Україна буде радянською і соціалістичною!» та «Ура, таваріщі!» Звиклі до вуличних акцій кияни практично не звертали уваги на свято 93–ї рiчницi Жовтневої революцiї.

Тим часом у главку УМВС «червоних» не забули і обіцяють скласти проти організаторів комуністичної ходи адміністративні протоколи за порушення правил проведення масових акцій.