«Дрібними крадіжками» — до великих перемог?

05.11.2010

Харків: Кернеса протиснули до перемоги

Після обробки всіх протоколів переможцем виборів мера у Харкові виявився висуванець Партії регіонів Геннадій Кернес. Він набрав 30,09 відсотка голосів, тоді як його конкурент, екс–«губернатор» Арсен Аваков — 29,46%. Про це вчора повідомив харківський інтернет–сайт «Головне».

Мінімальний відрив на фініші вкотре довів, що голова адміністрації Михайло Добкін, можливо, й поспішив привітати свого однопартійця. Тим часом «Батьківщина» вже подала в ТВК заявку з проханням перерахувати бюлетені на 56 виборчих дільницях міста. На думку БЮТівців, ПР поцупила голоси завдяки «технології дрібних крадіжок».

На думку Авакова, «синьо–білі» почали фальсифікувати волевиявлення відразу після оголошення екзит–полів. Нагадаємо, опитування продемонструвало перемогу Авакова. «Ми точно знаємо, що виграли вибори. І це не бравада, а факт», — зазначив Аваков. Штаб кандидата заявив, що оперує незаперечними доказами — відеозаписами, фотографіями тощо.

Зрештою, навіть перемога «регіоналів» із жалюгідними піввідсотка — це все одно поразка Партії регіонів і кон­кретно тандему Добкіна—Кернеса.

Одеса: на порозі протестів

Кандидат на посаду мера Одеси Едуард Гурвіц заявив, що його команда за всіма фактами порушень подає скарги до виборчих комісій і судів. «Члени виборчих комісій обиралися і навчалися з метою фальсифікації виборів, а не для встановлення реального волевиявлення», — заявив на вчорашній прес–конференції чинний мер.

Усе вказує на те, що переможцем виборів буде «регіонал» Олексій Костусєв.

Днями в Одесі пройшов багатотисячний мітинг, на якому мешканці міста виступили проти порушень, які чинилися під час виборів. Учасники звернулися до Президента з проханням «захистити наше вільне право» і припинити фальсифікації. «В Одесі відбулися найбрудніші за всю її історію вибори», — зазначили одесити у телеграмі на ім’я Віктора Януковича.

Утім жодної реакції з Банкової поки що нема: до останнього дня члени виборчої комісії займалися «важкою» роботою.

Нагадаємо, за підсумками спостереження іноземні спостерігачі заявили, що вибори в Одесі — це вражаючий крок назад. Зокрема, як розповів спостерігач із Австралії Марк Льюїс, на ДВК №147 перевищення бюлетенів порівняно з кількістю виборців становило 400%!

 

ОВВА!

Голосування під покровом ночі

Як свiдчить практика попередніх виборчих кампаній, основна маса виборців йде голосувати до 16–ї години. Але виборці Будьонівського та Пролетарського районів Донецька вирішили цю традицію зламати. Вони, ніби змовившись, паралельними колонами, під покровом ночі посунули на дільниці, як на амбразури.

Як повідомила «УМ» співробітниця Комітету виборців України Тетяна Торбенко, з 20–ї до 22–ї години саме в Будьонівському та Пролетарському районах явка виборців зросла, відповідно, на 18,3 і 12,6 відсотка. Водночас у семи інших районах шахтарської столиці такого сплеску активності не спостерігалося. Занепокоєні таким аномальним явищем, громадські спостерігачі від Комітету виборців та «Опори» вимагають від глав районних виборчих комісій у Будьонівському та Пролетарському районах публічно пояснити неприродну любов виборців до нічних голосувань.

У Донецьку «Будьонівка» і «Пролетарка» мають репутацію вотчини кривавого угруповання горезвісного Гіві Немсадзе, який оголосив себе жертвою політичного переслідування і справу якого, за клопотанням Генпрокуратури, було закрито. Аномальні явища з нічними голосуваннями дехто пов’язує саме з цим угрупованням, повiдомляє власкор «УМ» Антiн Бобир.

 

НУ І НУ!

Зiграли «в дурня» на свої посади

У некрасиву історію потрапили четверо харківських правоохоронців, яким випав жереб працювати на виборах. Невідомий режисер–аматор зняв на камеру мобільного телефону сюжет, де вони грають у карти на мішках iз бюлетенями, які самі ж привезли до міського тервиборчкому з районних дільниць. Скандальний ролик потрапив до мережі інтернет й одразу ж побив усі рекорди популярності. Глядачі, з одного боку, пройнялися глибоким розумінням такої поведінки міліціянтів, бо те, що творилося у харківській ТВК у перші дні після виборів, міг витримати спокійно хіба що робот. А з іншого — й справді ніби негоже людям у погонах розважатися на робочому місці грою у «підкидного дурня».

Реакція ж міліцейського начальства виявилася безкомпромісною. Спочатку було поширено інформацію про те, що міське управління МВС почало службове розслідування інциденту. Згодом повідомили про покарання у формі доган. І ось, нарешті, начальник міського управління Олександр Баранник повідомив, що усіх чотирьох гравців буде звільнено з міліцейських лав. Відповідний наказ уже підготовлено, повiдомляє наш власкор Лариса Салiмонович.