Виборець завМЕР

04.11.2010

Згідно з календарним графіком, виборчі комісії мають встановити підсумки виборів до 5 листопада — себто термін вичерпується завтра. У багатьох регіонах зберігається інтрига, хто ж стане мером, сільським головою, депутатом...

 

Луганськ: комуніст «регіоналу» ворог

За вісім місяців панування в країні «біло–блакитні» добряче встигли набриднути мешканцям Луганщини. Настільки, що місцеві вибори проігнорувало 56,3% дорослого населення краю. Найбільшими «рекордсменами стали «депресивні» шахтарські міста. Голоси тих, хто все ж прийшов на дільниці, відійшли на користь домінуючої партії, але не в анонсованій пропорції. А тезу про послаблення «Регіонів» підтверджує боротьба за пост мера Луганська.

Представник Компартії, народний депутат Спиридон Кілінкаров, стверджує, що саме він переміг на виборах мера Луганська. Кандидат звинуватив партію влади у фальсифікаціях. Опоненти Кілінкарова мляво відбріхувалися, аж поки не стався скандал навколо райвиконкому Жовтневого району — найбільшого в місті. Комуністи запідозрили опонентів у спробі підмінити протоколи, які на одну з поствиборчих ночей звезли у приміщення райвиконкому й залишили без нагляду. Полум’яний Спиридон особисто виїжджав на місце подій, щоб проконтролювати протоколи.

Представники чинного мера, «регіонала» Сергія Кравченка провели прес–конференцію й повідомили про перемогу свого кандидата. Щоправда, вони не послалися на жодні офіційні результати. У симпатиків кандидата–комуніста виникли підозри, що хлопці вже встигли оформити ПРавильні протоколи й підкласти їх в потрібне місце... Комуністи оперують «мокрими печатками» й стверджують, що пан Спиридон переміг із рахунком 48 140 проти 47 364 голосів.

Симпатики Кілінкарова влаштували у місті аж чотири мітинги «на захист демократії», у тому числі під стінами прокуратури й міської ради. Роздратований Кілінкаров пообіцяв усім «фальсифікаторам» судові позови, незалежно від того, чи він переможе, чи ні.

Харків: голоси перерахують публічно?

У Харкові «ніс до носа» йдуть висуванець «Батьківщини» Арсен Аваков і «регіонал» Геннадій Кернес. Напруги не витримує навіть техніка. Позавчора ввечері у Харківській міській виборчій комісії згорів комп’ютер, у який вводили результати виборів. Машину відремонтували — представники комісії запевняють, що поломка не вплинула на результати.

«Губернатор» Харківщини, екс–мер Михайло Добкін заявив, що підрахунок протоколів із «мокрими печатками» свідчить про перемогу Кернеса: 130 тисяч 331 виборець проти 127 тис. 605 виборців. Добкін «без іронії» запропонував Авакову співпрацю.

Штаб БЮТівця звинувачує владу у фальсифікаціях і вимагає перерахувати голоси на кількох дільницях. Представники Авакова зафіксували численні порушення, в тому числі неналежне поводження з проколами і бюлетенями.

«Регіонали» запропонували опонентам разом вийти у прямий ефір і публічно перерахувати голоси, щоправда, не з бюлетенів, а протоколів із «мокрими печатками».

Луцьк не «посинів»

Майже закінчився підрахунок голосів на Волині. Побоювання, що Луцьк кардинально змінить своє політичне забарвлення, були марними. Партії регіонів та її соратникам не вдалося здобути більшість у Луцькій міській раді: ПР здобула лише один депутатський мажоритарний мандат із 25. По стільки ж — у «Сильної України» і «Фронту змін». Беззаперечним лідером є «Батьківщина», яка отримала 16 мандатів на мажоритарних округах і ще 8 — за партійними списками. До більшості вона не дотягнула зовсім трохи.

Волинські експерти передбачають, що новообраному міському голові Миколі Романюку, який балотувався від «Сильної України» та обійшов кандидата від «Батьківщини» Анатолія Грицюка (він очолює Волинську обл­раду) майже на 10 відсотків, буде непросто працювати з такою більшістю в міськраді.

Ситуація у Волинській обласній раді дещо інша. Представникам БЮТ навіть за підтримки кількох депутатів від «Свободи», «Нашої України» і «Єдиного центру» не вдасться скласти конкуренцію партії влади та її партнерам. Найімовірніше, більшість буде підконтрольна голові ОДА Борису Клімчуку. За попередніми результатами, Партія регіонів здобула 9 «мажоритарних» мандатів і десь стільки ж партійних.

 

А ІНШІ?

Мер Полтави Андрій Матковський привітав Олександра Мамая з перемогою на виборах міського голови. За попередніми даними, на 24 мажоритарних округах із 25 перемогли представники новообраного мера. Матковський на сайті міськради заявив, що «контрольний пакет» у міській раді (34–36 голосів із 50–ти) тепер належить політичній силі згаданого кандидата — «Совість України».

* * *

У Хмельницькому на виборах міського голови перемагає діючий мер Сергій Мельник. Він набрав 71,5% голосів. Відповідні оперативні дані оприлюднені на сайті Хмельницької міської ради.

* * *

Партія регіонів вперше буде представлена в Івано–Франківській обласній раді. За оперативними даними з районних і міських ТВК, за партійними списками на виборах до обласної ради проголосували 7,18%. Найбільше голосів набрала ВО «Свобода» — 14,3%. Далі йдуть «Батьківщина» — 13,3%, «Фронт змін» — 11,8%, «Наша Україна» — 7,1%, УНП — 3,8%, «Українська партія» — 3,44%, Народний рух — 3,09%.

* * *

Чи не найбільшим рекордсменом цих виборів став мер Калуша Ігор Насалик. За переобрання міського голови проголосувало понад 90% виборців.