НЬЮЗ–РУМ

04.11.2010

«Пила–7» в український прокат не вийде

Експертна комісія Міністерства культури і туризму відмовила у державній реєстрації та видачі прокатного посвідчення стрічці «Пила–7», мотивуючи це тим, що вона може «завдати шкоди моральному і фізичному вихованню, культурному розвиткові громадян». Директор ТОВ «Каскад–Україна», яке подавало заявку на отримання цього прокатного посвідчення, Тамара Яловська такого рішення не розуміє. Вона вважає, що стрічка підпадає під категорію фільмів з обмеженням до 21 року, та підстав, щоб забороняти «Пилу–7» до показу взагалі, не бачить. Американські кіномани криваві сцени від режисера Кевіна Гротерта можуть споглядати на широкому екрані: там за перший вікенд прокату «Пила–7» у 3D–фор­маті зібрали 23 мільйони доларів.

Шматочок України в Лівані

Український культурний центр відкрився у Бейруті. За інформацією МЗС, ця недержавна інституція була створена завдяки ініціативі самих українців, що мешкають у Лівані, яку підтримало наше посольство. У Центрі працюватимуть курси української мови, які зможуть відвідувати всі охочі, курси арабської, бібліотека, творчі гуртки і спортивні секції. Керуватиме Центром українка Юлія Хемаді, яка мешкає в Лівані.

Зустрічайте Комісара Каттані

Завтра в кінотеатрі «Київ» відкривається фестиваль «Тиждень італійського кіно», почесним гостем якого стане актор і режисер Мікеле Плачідо. Імпозантний комісар Каттані з телесеріалу «Спрут», який років iз 25 тому зводив iз розуму все жіноче населення колишнього СРСР, планує представити свою нову стрічку «Велика мрія», провести майстер–клас і поспілкуватися з шанувальниками. Щодо майстер–класу, то його варто відвідати не лише акторам і студентам, а й режисерам, адже саме в режисурі Мікеле Плачідо останнім часом працює досить ефективно: його «Кримінальний романс» та «Велика мрія» були відібрані до конкурсних програм Венеційського та Берлінського кінофестивалів. Також у афіші «Тижня італійського кіно» — фільми «Поцілуй мене ще раз» Габріеля Муччіно, «Божественний» Паоло Соррентіно, «Нога Бога» Луїджі Сардіелло та «Тримай дистанцію» Карло Маццакураті.

Дачу Чехова причепурять на 400 тис. доларів

Багатостраждальну Білу дачу Чехова у Ялті, яка давно потребувала ремонту, нарешті приведуть до ладу. Гроші на реставрацію музею–садиби зібрали британські письменники і актори, які відгукнулися на заклик перекладачки і літературознавця Розамунд Бартлетт. До цієї шляхетної справи долучилися меценати, адміністрація міста Чехова, пожертви надійшли також від Посольського фонду збереження культурної спадщини США... Суму в розмірі 400 тисяч доларів планують освоїти найближчим часом — відреставрований будинок, в якому письменник жив із 1899 по 1904 рік, обіцяють відкрити ще в 2010–му.