Подайте, будь ласка, рахунок!

03.11.2010

Учора по всій країні продовжувала кипіти виборча робота. Основні процеси перемістилися до територіальних виборчих комісій. Утім, треба відзначити, підрахунок досі триває й на деяких дільницях!

Голова громадської мережі «Опора» Ольга Айвазовська зазначила в коментарі «УМ», що проблема з підрахунком голосів справді існує. Половина випадків — це здебільшого «технічні» проблеми: процедурні тонкощі, плутанина з бюлетенями, низька компетентність членів комісій. Ще половина — це клопоти, пов’язані з нестачею кадрів. «Людина не може витримати стільки роботи! — каже пані Ольга. — Тому були випадки, коли люди не витримували темпу і йшли з комісій».

«УМ» детальніше приглядається до причин затягування, наводить дані з виборчого процесу в кількох областях, подає висновки спостерігачів.

 

І як це все порахувати?

Чи не найважча ноша впала на плечі тим комісіям, де балотувалося багато кандидатів. Якщо зважити, що вибори проходили одразу до органів влади кількох рівнів, та ще й за мажоритарною і пропорційною системою, — працівникам комісій не позаздриш... «Якщо у виборах брало участь 40 партій, то при підрахунку треба розбивати бюлетені на 40 купок. Тiльки це забирає багато часу», — каже в коментарі «УМ» Ольга Айвазовська.

Найбільша ж проблема, за її словами, полягає в кадрах. «Через низьку кваліфікацію членів дільничних виборчих комісій, сформованих лише за два тижні до виборів, у яких постійно проводилися ротації працівників — процедуру підрахунку було порушено», — нарікає пані Айвазовська. Вона наводить приклад: перш ніж відкрити урни, члени комісії мають підрахувати кількість контрольних талонів, які відривали при видачі бюлетеня. Це число треба звірити зі списком виборців, які отримали бюлетені. Уже на цій фазі виникало багато проблем. На деяких дільницях виборчі талони навіть викидали як непотріб!

У приміщеннях територіальних виборчих комісій зараз не менше проблем. За словами Айвазовської, спостерігачі «Опори» виявили факти, коли на пустих протоколах були проставлені підписи, печатка. Де гарантія, що туди не вписали вигадані дані? Окрім того, спостерігачі «Опори» відзняли на відеокамеру факт, коли просто в ТВК вносили зміни у протокол дільничної виборчої комісії. «Це порушення, яке карається за Кримінальним кодексом, — каже Ольга Айвазовська. — Якщо в протоколі виявлено помилку, то його повертають у дільничну виборчу комісію і та усувають брак. Член комісії, незалежно від того, ким він є — чи головою, чи секретарем, не може вносити зміни без присутності інших членів. Якщо є неточності, їх треба виправляти колегіально». Звісно, подібні «правки» могли вносити і з найблагородніших міркувань, але, якщо так хтось хотів сфальсифікувати вибори?

І ще раз про людський фактор. У Запоріжжі підрахунок загальмувався через те, що міська територіальна виборча комісія вирішила піти на відпочинок. «Пiсля завершення виборів ТВК вирішила піти на відпочинок до 14:00 понеділка. Хоча закон забороняє таке рішення, — зазначає пані Айвазовська. — Дільничні комісії втратили можливість підвозити протоколи. Відтак деякі ДВК теж вирішили розійтися, інші мусили залишатися на дільницях, поки не збереться ТВК, а ще дехто до 14:00 стояв під стінами тервиборчкому в черзі. Люди були втомлені — це призводило до конфліктів і нервових зривів».

Харків: Хто очолить цей Вавилон?

Боротьба за крісло мера Харкова між представником Партії регіонів Геннадієм Кернесом та кандидатом від «Батьківщини» Арсеном Аваковим стала однієї з найбільших інтриг регіональних виборів в Україні. Питання, хто переміг, залишилося без відповіді навіть після оприлюднення результатів екзит–полів. А перші дані з виборчих дільниць свідчать про мінімальний розрив між двома кандидатами.

Перші сигнали обнадіяли опозицію. За даними одразу трьох груп, які проводили опитування на виборчих дільницях міста, впевнену перемогу над Кернесом отримав опозиціонер Аваков. Про перемогу свого кандидата заявила і «Батьківщина», озвучивши штабні дані паралельного підрахунку голосів. Водночас результат соціологічної групи «Взаємодія», яка працювала на замовлення Партії регіонів, виявився протилежним. За цими даними, на виборах переміг саме Кернес, заручившись підтримкою 33,4 процента виборців і обігнавши головного конкурента на півтора відсотка голосів.

Перші, а згодом і проміжні дані з міської виборчої комісії розвіяли оптимізм опозиції. Згідно з цією статистикою, Геннадій Кернес випереджає головного опонента трохи більше ніж на 2 відсотки голосів. Це змусило представників «Батьківщини» заговорити про ймовірність фальсифікації результатів виборів.

Власне, до самого процесу волевиявлення у «біло–сердечних» особливих претензій немає. Зауваження є до механізму підрахунку, і доволі серйозні. Рiч у тiм, що у Харкові не так давно були скасовані районні ради. Тому бюлетені з усіх 597 виборчих дільниць міста довелося звозити під дах Палацу спорту, а там їх приймало всього лише 18 чоловік. Жах, у який потрапили заручники одіозної ситуації, навмисне не вигадаєш. Там змішалося все: розлючені та втомлені люди, мішки з «голосами» виборців, емоції, претензії, сварки...

А головне, як заявив помічник Авакова Роман Москаль, у цьому Вавилоні, звідки кілька людей поїхало на «швидкій», з’явилася реальна можливість сфальсифікувати будь–який результат. Він каже, що на власні очі бачив незапечатані мішки з бюлетенями. Доступ до них фактично був вільним. «За результатами підрахунку голосів, що здійснювався у наших штабах, Аваков виграв ці вибори й лідирує з відривом приблизно у 1,5 тисячі голосів, — зазначив пан Роман. — Наші опоненти збагнули це, й одразу ж після цього різко змінилася ситуація з підрахунком. Ми вважаємо, що голоси, віддані за нашого кандидата, просто, ви­бачте, вкрадені».

Риторику про фальсифікації перейняли навіть у центральному штабі. Заступник голови «Батьківщини» Олександр Турчинов пообіцяв підтримати процес боротьби за результат юридично. А народний депутат від фракції БЮТ Андрій Кожем’якін з трибуни Верховної Ради заявив, що харківські результати реально відображають ставлення виборців до правлячої партії. «Свою долю вони готові довірити представникам опозиції, а не представнику політичної сили, яка стрімко втрачає позиції в Україні», — вважає Кожем’якін. Для слобідського регіону, що завжди вважався вотчиною Партії регіонів, такий результат навіть за умови перемоги Геннадія Кернеса, є, без перебільшення, знаковим.

«Донецьк» навколо Києва

Київська область ніколи не голосувала за «регіоналів». Аж до виборів–2010...

На минулих місцевих виборах на Київщині впевнено переміг Блок Юлії Тимошенко. Гегемонія БЮТ була настільки потужною, що тимошенківці одноосібно сформували більшість в обласній раді. Проте невдовзі фракція БЮТ посипалася. Дійшло до того, що «Регіони» отримали більшість ще у старому складі «парламенту» області.

У цих виборах БЮТ узагалі не міг позмагатися на Київщині. Тимошенківцям перешкодив клон «Батьківщини». Без суперництва БЮТ переможцем стала саме Партія регіонів. Причому «сині» теж замахнулися на одноосібну більшість.

«За попередніми результатами виборів до місцевих органів влади, Партія регіонів здатна самостійно сформувати переконливу, стійку і конструктивну більшість в обласній раді з депутатів, які обрані за її партійним списком та були висунуті Партією регіонів в одномандатних мажоритарних округах», — тішаться в осередку ПР.

«Витягнути» ПР справді може лише «мажоритарка». Адже на пропорційних виборах в обласну раду потрапляє чимало сил, причому з пристойним результатом. За даними екзит–полу від компанії Gfk Ukraine, ПР набрала в області 23%, «Фронт змін» — 11,4%, «Сильна Україна» — 7,8%, «Свобода» — 7,6%, УДАР — 7,2%, «Наша Україна» — 3,7%, КПУ — 3,2%.

Крим видали «на–гора»

Керівник уряду, лідер місцевих «регіоналів» Василь Джарти із почуттям виконаного обов’язку може доповідати нагору, що завдання партії виконано. А цілком можливо, навіть перевиконано. Адже, за попередніми даними, до парламенту АР Крим загалом може потрапити 70 однопартійців Джарти (а за деякими даними, і всі 75). Тобто «регіонали» отримують у раді переконливу більшість.

Далі депутатські місця можуть розподілитись приблизно таким чином: партія «Союз» — 8, комуністи — 5, «Руська єдність» — 4, «Сильна Україна» — 3, «Батьківщина» і НРУ — по 2.

«Біло–блакитні» також «застовпили» перевіреними партійцями (або тими, котрі до них передбачливо перебiгли незадовго до виборчої кампанії) майже всі мерські посади.

Один із найпомітніших політиків півострова, комуніст Леонід Грач заявив, що цьогорічні вибори — це «торжество шахраїв». «Незалежно від остаточного оголошення результатів уже зараз можна сказати про тотальну фальсифікацію місцевих виборів», — заявив Грач, який у парламенті нібито входить до коаліції з «регіоналами».

Однак хлопцям–переможцям із шахтарського краю не варто остаточно впадати в ейфорію. Адже волевиявлення минулої неділі тут зафіксовано безпрецедентно низьким за всі останні 20 років — у середньому
47,7 %. Себто більшість кримських виборців проголосували «ногами».

А інші як?

В Ужгороді заправлятимуть Партія регіонів і «Єдиний центр». Як повідомили в Ужгородській ТВК, «Батьківщина» отримала в раді 7 мандатів, «ЄЦ» і ПР — по 6, «Фронт змін» — 3, УДАР, «Еко+25%», КМКС, «Сильна Україна» – по 2 мандати. Водночас, по мажоритарних виборчих округах до Ужгородської міської ради найбільше депутатів пройшло від «ЄЦ» (12 депутатів) і ПР (9).

У Чернігові переміг кандидат від Партії регіонів, міський голова Олександр Соколов. Його конкурент, кандидат від «Батьківщини» В’ячеслав Лебідь привітав візаві з перемогою.

В Одесі збираються акції протесту на захист кандидата в мери, нинішнього міського голови Едуарда Гурвіца. Висуванець «Фронту змін» вважає, що «виборча кампанія в Одесі була брудною» і «проходила вона в умовах нелюдяної боротьби за владу». Нагадаємо, переможцем вибо­рів, за попередніми даними, є «регіонал» Олексій Костусєв.

 

ДО РЕЧІ

А на виборах стріляли...

Міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов високо оцінив роботу міліції під час останніх виборів. За його словами, правоохоронці «вдало склали іспит» під час виборів.

«Ми вважаємо, що виборчий процес і день виборів пройшли спокійно», — заявив міністр.

Більшість повідомлень, які надійшли до міліції, стосувалися незначних порушень, пов’язаних iз виборами, та не містили даних про скоєння дій, за які передбачена кримінальна відповідальність. За результатами перевірок повідомлень про події, пов’язані з виборчим процесом, що надійшли до міліції 31 жовтня, було порушено дві кримінальні справи — за ч. 1 ст. 296 (хуліганство) КК України та за ч.3 ст. 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права) Кримінального кодексу.

Серед повідомлень були про незаконну агітаційну діяльність, про пошкодження бюлетенів, спроби виносу бюлетенів iз ДВК, повідомлення про підкуп виборців, втрата, недостача бюлетенів, прояви хуліганства. Зафіксовано чотири випадки смертей на ДВК — виборців та кандидата.

Могильов також розповів, що в період виборчого процесу сталися два випадки з травмуванням людей вогнепальною зброєю — у Херсонській і Дніпропетровській областях. «За цими фактами проведено досить серйозні службові розслідування центральним апаратом і покарано дуже багато людей», — зазначив Могильов.

Унаслідок проведених перевірок за зібраними матеріалами порушено 29 кримінальних справ, складено 39 адміністративних матеріалів відносно 40 осіб, направлено для розгляду за належністю до прокуратури — 61 матеріал, до ТВК — 49. Винесено 390 постанов про відмову в порушенні кримінальної справи. По 690 повідомленнях рішення не прийнято, проводять перевірки.

Однак усе це, за словами міністра, стосувалося «незначних випадків», відтак вони не могли вплинути на хід виборчого процесу.

 

ОЦІНКИ

Вибори до органів місцевої влади в Україні, що відбулися 31 жовтня, не повною мірою відповідали стандартам Ради Європи. Про це заявили представники місії спостерігачів Ради Європи на українських виборах, повідомляє блог Ради Європи Human Rights Europe. «Ті, хто прийняв закон, який уможливив політично незбалансовані склади виборчих комісій і сприяв, зокрема, скасуванню реєстрації кандидатів в останню мить перед виборами, мали б визнати, що голосування не відповідало стандартам, які ми хотіли побачити, зокрема, всім вимогам європейських стандартів про чесні, прозорі та професіонально організовані вибори», — заявила голова делегації Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Гудрун Мослер–Тьорнстрьом. На думку представника Комітету регіонів ЄС Тііт Калласвее, «день голосування продемонстрував слабкість нового виборчого закону, прийнятого лише за три місяці до цих виборів».

А голова комітету «За відкриту демократію» Том Нолан вважає, що місцеві ви­бори можуть посилити негативний імідж України. Його колега по комітету, професор Ерік Херон зі США, зазначив: «Я спостерігав за виборами в чотирьох пострадянських країнах. Але те, що я побачив на виборчій дільниці № 311 в Одесі, було найгіршим iз баченого за довгі роки моєї участі в місіях міжнародних спостерігачів».