Місце для вибору

30.10.2010
Місце для вибору

Завтра в Україні відбудуться другі за цей рік вибори — до місцевих органів влади. Кампанія тривала два місяці. Короткий часовий проміжок додав цим виборам хаосу. Але, якщо бути справедливим, то перегони від початку були нервовими. Дату виборів скасовували і переносили кілька разів. Закон міняли кілька разів, але навіть після правок він є недосконалим і змушує констатувати, що нормативноправова база писалася під правлячі партії.

Увечері перед Хелловіном усе завершиться. Люди зроблять вибір бюлетенями, а члени комісій конвертують волевиявлення у цифри, укладуть протоколи, встановлять переможців. Подекуди під завісу темряви чинитимуться фальсифікації — без них, очевидно, нікуди не дітися. А поза тим хочеться сподіватися, що Україна, заслуживши за останні кілька років репутацію демократичної країни, в якій проводять чесні вибори, підтвердить своє реноме. Це перше виборче випробування для Віктора Януковича та його команди. Чи для них і далі працюватиме правило, відоме з часів Кучми: «Ми по мажоритарці хоч і орангутанга проведемо». До речі, це Леоніду Даниловичу свого часу обіцяв Віктор Федорович, ще як підлеглий...

 

«Ми маємо бути на висоті!»

Влада запевняє, що зробить усе, аби вибори пройшли зразково. Президент України учора провів селекторну нараду з «губернаторами» і закликав зробити виборцям справжнє свято і по можливості навіть... організувати харчування! Україна бачила на виборах усіляке. Зокрема, під час цієї кампанії кандидати роздавали і пакети з гречкою, і горілку, і навіть запрошення у стриптизклуби... Але щоб людей годували на дільницях за вказівкою «згори» — такого, здається, ще не було.

Віктор Янукович сказав, що для нього пріоритетним є проблема «не стільки результату волевиявлення, скільки створення умов для людей, які прийдуть 31 жовтня на виборчі дільниці». На його переконання, ці вибори стануть тестом на зрілість влади. Президент вважає, що влада має показати Україну як державу, «яка створює умови для виборців та здатна демонструвати демократичні цінності».

Лідер Партії регіонів висловив побажання, щоб «правоохоронні органи були на висоті», щоб «суди приймали неупере­джені рішення», а спостерігачі «мали доступ до виборчих дільниць і мали можливість спостерігати, як ідуть вибори». «Застосування будьякого адмінресурсу з боку влади нам треба унеможливити», — цитує нашого великого демократа пресслужба.

Цікаво, що «Регіони» настільки увійшли у роль демократів, що обіцяють вжити суворих заходів до тих негідників, які наважаться використовувати адміністративний ресурс. «Я думаю, що після виборів за результатами глибокого аналізу там, де було адміністративне втручання, дехто з «губернаторів» і міністрів потім втратить посади», — заявив в ефірі «5го каналу» заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов.

Залишається пошкодувати, що «регіонали» лише під кінець виборчої кампанії взялися боротися за демократію, а не тоді, коли приймався виборчий закон, коли формувалися виборчі комісії. А чого вартувала несамовита боротьба за перші номери в бюлетенях!

«Це буде холодний душ»

Опозиція не вірить у обіцянки влади. А деякі сили вже встигли заявити, що вибори будуть сфальсифіковані.

«Є всі підстави стверджувати: місцеві вибори 31 жовтня є недемократичними, такими, що не відповідають європейським стандартам чесних, вільних та прозорих виборів, — заявила партія «Батьківщина». «Результат» Партії регіонів, який учора був доведений до всіх «губернаторів», мерів та глав райдержадміністрацій та керівників виборчих комісій, а завтра буде переписаний у фальшиві протоколи, не матиме нічого спільного з реальним волевиявленням громадян України». Представники БЮТ вважають, що «такі «вибори» не можуть бути визнані ані в Україні, ані поза її межами».

Заступник голови «Батьківщини» Олександр Турчинов зокрема розкритикував владу за підготовку бюлетенів. За його словами, лише 1 відсоток друкарень мали право це робити і відповідали вимогам закону. «Замість документів суворої звітності нам пропонують забезпечувати голосування чимось, схожим на туалетний папір, який можна дістати, який можна купити або самим виготовити», — заявив Турчинов.

Учора представники комітету «Стоп фальсифікації!», до якого входить дев’ять партій демократичного спрямування, провели спільну пресконференцію. Член політради «Нашої України» Данило Лубківський заявив, що партія, зі свого боку, запропонувала кілька ініціатив задля запобігання фальсифікації. Зокрема, створила телефонну лінію захисту прав виборців (0 800 50 28 18) і донесла всі приклади порушень до зарубіжних партнерів.

Лубківський закликав громадян прийти на вибори і не віддавати голос тим, «хто будує казарму в державі». При цьому «нашоукраїнець» зазначив, що багато партій будуть розчаровані результатом. «Ці вибори будуть холодним душем для всіх патріотичних сил, це має бути поштовх для об’єднання», — вважає політик.

«Країна підійшла до виборів непросто»

У неділю на дільницях спостерігатиметься напружена атмосфера. Про це на вчорашній пресконференції заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко: «Ми прогнозуємо черги, прогнозуємо нездорову атмосферу на багатьох виборчих дільницях». Напруження може посилитися за рахунок тих виборців, які не знайдуть себе в списках. Загалом КВУ вважає списки кращими, ніж були на президентських виборах, але не досконалими.

За словами Черненка, виборча кампанія була конкурентною. «Було створено більш­менш вільну атмосферу для агітації. Дуже часто кандидати вдавалися до брудних технологій. «Було багато «чорного піару», більше, ніж зазвичай. Багато плакатів і шаржів були спрямовані нижче пояса, на межі фолу. Такою є українська політична культура», — зазначив голова КВУ.

Олександр Черненко констатував, що виборчі комісії в окремих випадках були заангажованими. Зокрема, у п’ятницю та суботу очікувалося зняття з реєстрації деяких кандидатів.

Голова КВУ зазначив, що «країна підійшла до цих виборів непросто», але висловив упевненість, що вибори не вдасться визнати недійсними. «Багато говорять уже про визнання виборів недійсними. На сьогодні підстав немає. Очевидно, на деяких дільницях будуть спроби зриву виборів. Зараз зірвати вибори можна хіба що двома способами: зняти кворум у комісії; просто кудись подіти бюлетені або вчинити фізичні погроми на дільницях, перекидання урн. Сподіваюся, що цього не буде, хоча обстановка дуже напружена», — вважає Черненко.

За його словами, у законодавстві не передбачено можливості визнання виборів недійсними. «За деякими окремими регіонами будуть, безумовно, оскарження та спроби визнання недійсними на окремих дільницях», — підсумував голова КВУ.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Суди навколо виборів

Окружний адмінсуд Києва своїм рішенням від 28 жовтня скасував постанови Київського обласного тервиборчкому про реєстрацію кандидатів до обласної ради від нелегітимної орагнізації ВО «Батьківщина». Про це ЗМІ повідомив голова київського обкому «Батьківщини» нардеп від БЮТ Костянтин Бондарєв. Але, за його словами, «до цього часу продовжується фарс і фальсифікація зі сторони Київської обласної територіальної комісії — від нас ховаються, приховують час засідання. До дня голосування залишилось півтори доби, а члени ТВК не включають до порядку денного засідання наші звернення щодо скасування рішень про реєстрацію кандидатів у депутати, висунутих псевдоорганізацією».

* * *

Олег Бабаєв, кандидат від «Батьківщини» на посаду мера Кременчука (Полтавська обл.), був знятий із реєстрації, але поновлений рішенням Харківського окружного апеляційного суду, повідомляє «Інтерфакс». ТВК зволікала з розглядом поновлення БЮТівця в бюлетені.

Зайві бюлетені

Учора в харківській друкарні «Фоліо плюс» було знищено 42,4 тис. бюлетенів, надрукованих понад тиражу, і 8,5 тисячi примірників поліграфічного браку. Про це журналістам повідомив голова обласної виборчої комісії Олександр Русанов. Представники опозиції виявили тисячі неврахованих бюлетенів для голосування на виборах до місцевих органів влади Харківської області ще минулого тижня. Представники МВС назвали це «так званим розгонним тиражем».

Екзитполів аж п’ять

Станом на вчора було відомо, що опитування на виходах із дільниць на виборах 31 жовтня будуть проведені в 15 обласних центрах, за це беруться п’ять контор. На замовлення партії «Єдиний центр» працює соціологічна служба «GFKУкраїна» (на 588 дільницях по всій Україні й окремо на мерських виборах Донецька, Харкова, Ужгорода, Чернівців і Хмельницького та в деякі облради). Ще один екзит­пол вирішила провести компанія «Савік Шустер студіо» — у Харкові, Дніпропетровську, Запоріжжі та Чернігові. Також зголосилася соціологічна служба Research & Branding Group, відома тісним співробітництвом зі штабом Партії регіонів (у Донецьку, Луганську, Запоріжжі, Львові, Тернополі, ІваноФранківську, Одесі та Вінниці). На Західній Україні проведенням екзит­полів зайнялися соціологічна група «Рейтинг» (Львів, Тернопіль, ІваноФранківськ) та компанія «Соціоінформ» (у Львові).