Бал дебютанток

19.10.2010
Бал дебютанток

Фінальне дефіле від Зінаїди Лихачової.

Сьогодні на українському тижні моди — останній, чоловічий, день, після якого експерти модної премії Best Fashion Award вип’ють по келиху шампанського з вітчизняними дизайнерами та попліткують про те, хто, що і як показав на 27–му UFW. Показ колекції haute couture французького дизайнера Стефано Роллана у п’ятницю в «Мистецькому Арсеналі» буде фінальним акордом модного марафону.

 

Злиття, поглинання та спогади про школу

Пiсля колекцій першого дня було різне. Із хорошого — була модна, наповнена нюансами й ідейними деталями, дуже тонко вивірена по кольорах колекція Ірини Каравай «Злиття і поглинання», навіяна атласом з анатомії і підручником біології. Довгі спідниці насичених кольорів із заправленими майками і блузами, м’які корсети, які по формі нагадують легені людини, сукні і сарафани з підрізами по лініях людського тіла, прозорі літні плащі, та особливого захоплення заслуговує вміння Ірини збирати look’и — чорний і відтінки білого гасять, нейтралізують яскраво моркв’яний, насичено фіолетовий, кармінно червоний, пронизливо блакитний, улюблений кораловий, невеликі квадратики сумок — дерев’яні, плетені, зібрані з пластику, що імітує натуральні камені, та скляних намистин, i окуляри в оправі з натурального дерева — головні аксесуари цієї колекції.

Була також несподівано чітка, комерційна і шляхетно чесна колекція Лілії Літковської, навіяна радянською шкільною формою, — і ніякого шоу. У Літковської з’явилися чисті лінії і чіткі контури, при цьому залишилося бунтарство — грубо обрізані краї суконь, необроблені краї органзи й вовни, майже класичний фасад і авангардний тил. Сукні–футляри, сукні–туніки, наглухо застібнуті сорочки чоловічого крою, рукав реглан, довгі спідниці, лямки, як на шкільному фартусі, перехрещені ззаду на футболках і сукнях.

Було чудове, грамотне, актуальне прет–а–порте Володимира Подоляна — одяг для динамічного, стрімкого, напруженного життя великого міста. Його моделі не виглядатимуть претензійно у міському натовпі, натомість нюанси крою, пропорцій, акцентів видають у цих речах дизайнерський підхід. У колекції багато трикотажу, шовку, бавовни.

«Завод» iменi Лихачової

На UFW відбулося кілька яскравих дебютів. Маша Бех, студентка Інституту Марангонi, провiдного iталiйського закладу в царинi моди, колекцією Imago закохала в себе всю просунуту публіку. Студентка живописного факультету Одеського художнього училища Анна Октябрь, яка показалась у проекті «Нові імена», відразу отримала від Ірини Данилевської запрошення на наступний тиждень моди.

Також модний Київ заін­тригував дебют на UFW дружини глави адміністрації Президента України Зінаїди Лихачової із колекцією в стилістиці етно–модерн. Далі цю колекцію новоспечена дизайнерка показуватиме на тижнях моди у Росії і Грузії. Сергій Льовочкін відірвався від державних справ і прийшов підтримати дружину в компанії міністра культури та кількох народних депутатів.

Курс на захiд

Президент Нацiональної палати моди Італiї Маріо Бозеллі, який приїздив до Києва на два днi, запросив голову оргкомітету UFW Ірину Данилевську на тиждень моди в Мілан, де вони мають намір домовитися про обмін дизайнерами — італійські модельєри покажуть свої колекції в Києві, а наші — в Мілані. Залишилося обговорити фінансовий аспект.

Проте українські дизайнери і самі топчуть стежки за кордон. Ірина Каравай, Лілія Пустовіт, Олена Ворожбит і Тетяна Земськова, Ольга Громова представлені в американських шоу–румах і мають замовлення на свої колекції від баєрів. Олена Даць, Лариса Лобанова і Лариса Сереброва — в Galeries Lafayette Berlin. Одяг Каравай, Пустовіт, Х’U продається в Москві. В Україні вітчизняні дизайнери продаються хвилями — відкрили шоу–руми, магазини, бутіки, потім закрили. Наразі — знову хвиля відкриттів: у Києві працюють шоу–рум The One (одяг Артема Климчука, Світлани Бевзи, Іри Красильникової, Володимира Подоляна, Тані Анік’євої, Валерії Ковальської та інших), шоу–рум Voskhod (поруч із марками Cheap Monday, American Apparel, Vivienne Westwood for Lee представлені моделі Ксенії Марченко і Саші Каневського), концепт–магазин «Пюре» (продає лондонські бренди, рідкісні журнали I–D, TANK, Clam, Blend, Another Man, V, а також капсульні колекції Саші Каневського, Маші Реви), «Модний квартал» уже кілька сезонів продає другі лінії Олексія Залевського, Олесі Теліженко, Олени Даць та інших, L.P. by Poustovit можна купити в Helen Marlen, концепт–сторах The Ikon
та «Огонек»(Одеса).

 

ОЦІНКИ

«Белiссiмо», але спершу попрацюйте вдома

Президент Палати моди Італії Маріо Бозеллі відзначив чотирьох українських дизайнерів. Лілію Пустовіт і Олену Даць він захотів привітати особисто; сказав, що колекція Ірини Каравай — «беліссімо», і що постановка та образи Олексія Залевського — просто неймовірні.

На запитання, що потрібно українським дизайнерам, аби пробитися на західні ринки до європейського споживача, досвідчений промоутер моди відповів: мовляв, штучних бар’єрів країни ЄС не виставляють, не існує й ментальних бар’єрів, але зараз сам ринок fashion став жорсткішим і щільнішим, і навіть молодому італійському дизайнеровi пробитися туди на порядок складніше, ніж це було раніше.

Пан Бозеллі порадив не замахуватися одразу на інші континенти, а досягати максимальних результатів удома, на ринках найближчих сусідів, щоразу ставити нову мету, планку і добиватися її, показуватися на виставках і в шоу–румах під час дефіле розкручених брендів, бо затратна участь у якомусь європейському тижні моди може не привести до бажаних результатів, якщо не відпрацьовані всі аспекти бізнесу.

  • Мода як демонстрація сили

    Починався Тиждень з порогу — навпроти входу в «Мистецький арсенал» куратор проекту Ukraine Inspired, дизайнер Федір Возіанов представив невелику колекцію casual–речей — футболки та світшоти з патріотичними принтами та написами. >>

  • Без шаблону

    Катя Возіанова — засновниця ательє Indposhiv, донька дизайнера Федора Возіанова — маже п’ять рокiв тому знайшла вільну нішу: чоловічі костюми на замовлення. Нудне радянське слово «індпошив» написала латиницею і взялася до роботи. Це тільки на перший погляд здається, що Brioni та Ermenegildo Zegna задовольнили потребу багатих чоловіків у пристойних ко­стюмах, а торгова марка «Михаїл Воронін» — не дуже багатих. >>

  • Ох ти ж і сукня!..

    Український тиждень моди, що проходив iз 9 по 13 жовтня, дав відчуття, що країна перебуває напередодні створення повноцінної fashion–індустрії. Є UFW — з традиціями, патріотизмом, професіоналізмом. Є нібито альтернативні модні Дні — проект маргінальний, проте амбіційний. Є Львівський fashion week, і в ці дні вперше пройдуть «кучні» покази в Харкові. >>

  • Скрипка вчить, як одяг шить

    Олега Скрипку в нас просто люблять. Здається, саме тому поява його в підсумковому дефіле на подіумі Українського тижня моди викликала шквал овацій. У кулуарах після закінчення першого дня Тижня, в якому Скрипка дебютував як дизайнер, більше критикували його колекцію, ніж захоплювалися. >>

  • Пішов 33–й Тиждень...

    33–й український тиждень моди наповнений ефектними заходами і медійними обличчями. 12 жовтня на подіум UFW вийдуть 12 телеведучих групи каналів «1+1» у вбранні від українських дизайнерів — і Лідія Таран, і Алла Мазур, і Данило Грачов, і Руслан Сєнєчкін, і Юлія Бориско, і Василіса Фролова. >>