НОВИНИ ПЛЮС

19.10.2010

Моніторинг України

Венеціанська комісія планує відправити в Україну делегацію для вивчення конституційної ситуації після скасування політ­реформи. «Ми отримали запит від ПАРЄ вивчити ситуацію, і для виконання цього запиту ми плануємо направити делегацію в Україну для обговорення з представниками влади та прийняття нашої думки на сесії в грудні», — повідомив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт по завершенні сесії комісії у Венеції. На сесії комісія обговорила судово–правові реформи в Україні. «Загальна оцінка не дозволяє говорити про те, що реформа повною мірою відповідає цим стандартам», — зазначила член комісії Марина Ставнійчук.

Енергетичні переговори з ЄС та Росією

Європейський Союз, Україна та Росія можуть обговорити питання співпраці у сфері енергетики 22 листопада. Як повідомляє УНІАН, про це у Брюсселі заявила представник Єврокомісії Марлін Холзнер. За її словами, «розглядається можливість організації такої зустрічі». Нагадаємо, на 22 листопада заплановано саміт Україна—ЄС. Також того дня у Брюсселі відбудеться конференція, присвячена 10–й річниці Енергетичного діалогу між ЄС та Росією.

Парламент Грузії схвалив конституційну реформу

Грузинський парламент минулої п’ятниці у третьому читанні схвалив зміни до Конституції, відповідно до яких у Грузії вводиться змішана форма правління. Як повідомляє РІА «Новості», конституційну реформу підтримали 112 депутатів із 150, «проти» проголосувало лише п’ятеро. Реформа передбачає скорочення повноважень президента і перерозподіл їх між парламентом та урядом. Крім того, передбачене посилення незалежності судової влади. Норми нової Конституції набиратимуть чинності поступово — деякі почнуть діяти вже через 15 днів після її ухвалення, а основна частина набуде чинності до кінця 2013 року. Саме цього року вичерпується президентський термін Михаїла Саакашвілі. Грузинська опозиція, критикуючи поправки до Конституції, зазначає, що законодавство редагують «під Саакашвілі», який прагне залишитися у владі, очоливши уряд. Сам Саакашвілі раніше такі свої наміри заперечував.

«Аль–Каїда» знову націлилася на Європу

Спецслужби Саудівської Аравії попередили європейські країни про небезпеку терактів з боку «Аль–Каїди». Зокрема, таке попередження отримала Франція. Про це повідомив міністр внутрішніх справ цієї країни Бріс Ортефе, запевнивши, що французькі спецслужби «зберігають належний рівень пильності».

Меркель змусить іммігрантів учити німецьку

Канцлер ФРН Ангела Меркель визнала повний провал спроб побудувати мультикультурне суспільство в Німеччині. Виступаючи на зборах молодіжної організації Християнсько–демократичного союзу (ХДС) у Потсдамі, глава уряду заявила, що іммігранти повинні вивчати німецьку мову та інтегруватися в німецьке суспільство. Водночас Меркель наголосила на необхідності імміграції до Німеччини, особливо кваліфікованих фахівців. За її словами, щорічно на пенсію йдуть 200 тисяч німців, що створює нестачу робочої сили. При цьо­му Меркель зазначила, що по допомогу іммігрантів слід звертатися лише тоді, коли вжито всіх належних заходів для підвищення кваліфікації та працевлаштування німецьких громадян.

У Бразилії в ДТП загинули паралімпійці

У Бразилії неподалік міста Карбоніта потрапив в аварію автобус, у якому перебували спортсмени–інваліди. 11 людей загинуло, 30 отримали травми. За попередніми даними, причиною ДТП стали проблеми з гальмами автобуса, водій якого втратив керування при спробі обгону іншого транспортного засобу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>