Дійство, яке офіційно фіксували упорядники Книги рекордів України, відбулося 16 жовтня на Покровському ярмарку в Енергодарі. Якщо охочих «за так» долучитися до колективного поїдання 4300 порцій козацького капусняку «Запорізький» не бракувало, то підготовка до такого столування була вельми проблемною, акцентує представник ярмаркового оргкомітету Дмитро Корнієць.
По–перше, не так легко було знайти в Енергодарі підприємство, яке безоплатно виготовило б 1700–літрову посудину. Адже йдеться про півтори тонни капусняку! По–друге, у посудину вагою в півтонни потрібно було закласти майже стільки ж квашеної капусти, 380 кілограмів картоплі, центнер iз лишком моркви, 220 кілограмів цибулі й кореня петрушки, півцентнера пшона, сімдесят кілограмів сала і 260 — свинячих ребер... І все це готували, закладали і варили за старовинним рецептом тридцять п’ять кухарів шкіл і дитсадків міста Енергодара.
Рекордна страва вдалася — ярмаркувальники впорались зі стравою всього за годину! Півтори тонни за «один присіст» — воістину по–козацьки! Доста фактів, аби Книга рекордів України була доповнена ще одним, енергодарським, абзацом. Що й сталося, і віднині Енергодар — місто атомних не лише кіловат, а й апетитів!