Минулого тижня стала свідком діалогу продавця із покупцем: «Беріть свіжу курятину!» — «Але ж вона морожена...» — «Вірно, морожена — тому й свіжа і мікробів у ній немає. Ви що, не чули про «курячий» грип?»
Ось я й замислилась — яку ще «заморожену свіжість» мав на увазі продавець і чи взагалі варто купувати морожений товар.
Багато хто пам'ятає середину 90-х років, коли Україна й інші країни СНД були буквально «завалені» привозною курятиною, переважно зі США. У народі вони отримали прізвисько «ніжки Буша».
Ми, виховані з дитинства із знанням про поживність і корисність курячого м'яса, спочатку «на ура» сприйняли появу іноземного «делікатесу». До того ж в порівнянні з рідною курятиною «ніжки Буша» були значно дешевшими. Але незабаром у ЗМІ з'явилися повідомлення про, м'яко кажучи, сумнівну якість іноземної курятини: в м'ясі курей почали знаходити залишки хімічних добавок, крім того, з'явилися дані про недотримання умов зберігання.
На щастя, вчасно знайшлася альтернатива — наш вітчизняний виробник нарешті запровадив сучасні технології розведення птиці і почав поставляти на ринок свіжу, корисну й безпечну курятину за нормальною ціною і в достатньому обсязі.
Більшість українців одразу перейшли на свіжі вітчизняні грудинки, філе, тушки птиці, віддаючи їм перевагу перед замороженою курятиною.
Але який ще «курячий» грип і яку «заморожену свіжість» мав на увазі продавець? Мабуть, це так на нього «вплинув» нещодавний скандал у Південно-Східній Азії, пов'язаний з епідемією «пташиного» грипу. Багато країн, включно з Україною, відразу запровадили заборону на імпорт курятини з епідемічно небезпечних регіонів. То ж у нас не було зафіксовано жодного випадку «пташиного» грипу. Експерти кажуть, що на сучасні птахофабрики взагалі не може проникнути інфекція — системи біозахисту і суворий ветеринарний контроль виключають таку можливість.
А ось якраз із імпортним м'ясом ситуація незрозуміла. Насправді заморозка — не панацея від вірусу, він лишається «живим». Вбити його може тільки спеціальна термічна обробка. Але ж нам пропонують морожене м'ясо...
Щодо того, що заморожене — це свіже, взагалі повний абсурд. Свіже є свіже, а те, що лежало у морозильній камері, таким уже не буде. На жаль, багато хто вірить нісенітницям, що їх розказують продавці...
Так що ж робити?
Довіряйте тільки великим і відомим вітчизняним виробникам. Чому? Тому що тільки велика компанія спроможна інвестувати значні фінансові ресурси у розвиток власного виробництва, у придбання найсучаснішого устаткування і впровадження нових технологій.
Тому що тільки великий вітчизняний виробник може забезпечити максимальний рівень біобезпеки і ветеринарного захисту на виробництві, а також гарантувати споживачу постійно високий рівень якості готової продукції.
Тому що тільки великий вітчизняний виробник має можливість із потроєною скрупульозністю проконтролювати якість продукції на всіх етапах виробничого циклу — від якості яєць, закладених в інкубатор, до якості продукції у роздрібній торгівлі.
Тому що тільки відомий вітчизняний виробник береже свою репутацію, оскільки інвестує значні засоби у створення і підтримку торгової марки.
Тому що великий вітчизняний виробник просто зацікавлений у здоров'ї свого споживача — жителя України.
А щоб додатково убезпечити своє здоров'я і здоров'я своїх рідних, хочемо порадити кілька нескладних «правил безпеки». Яких?
По-перше, не лінуватися і завжди запитувати в продавця сертифікат на продукцію. Якщо він відсутній, то варто добре задуматися: чи варто купувати таку продукцію? Якщо ж сертифікат є, обов'язково зверніть увагу на те, звідки товар і скільки часу його зберігають. Тим більше що від простроченого м'яса помирає і хворіє людей набагато більше, ніж від «грипозного».
По-друге, намагатися не купувати імпортне м'ясо. Купувати «чуже» м'ясо — це і не патріотично, і небезпечно — краще на експорт не відправлять — собі залишать. Відрізнити імпорт просто — великі українські виробники продають м'ясо свіжим, а завезе — заморожене.
По-третє, не купувати м'ясо у підозрілих місцях, з рук у вуличних торговців. І справа тут, знову-таки, не стільки у грипі, скільки в елементарній санітарії і відповідальності. Адже ви не знаєте, якою смертю «вмерла» ця курка у бабусі, яка стоїть біля метро? І де та скільки тримали її тушку перед тим, як запропонувати її вам...
Ольга УРАКIНА.