Про це вчора на прес–конференції розповів президент центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий. Для дослідження експерти відібрали 15 зразків бутильованої олії, яку зазвичай купуємо в магазинах, та базарної, що продають на розлив. Усю продукцію придбали в п’яти містах України — Одесі, Києві, Харкові, Хмельницькому та Херсоні. Як з’ясувалось, вміст бензопірену в цій продукції перевищує норму (2 мг на кілограм) у півтора раза! А ще тестування розвіяло міф про відмінну якість базарної олії, яка зазвичай вища за ціною. Тут бензопірену виявлено більше, аніж у магазинній олії. Окрім цього, вітамину Є в ній майже немає та спостерігається занижена кислотність через неправильні умови зберігання.
«Ця проблема — не нова, — зазначив Валентин Безрукий. — Ще в 2005 році наш центр перевіряв вітчизняну олію на вміст бензопірену. Тоді в 16 iз 20 перевірених марок олії європейські стандарти були перевищені вдвічі, а то й утричі». Відтак, як уберегти своє здоров’я? Адже від олії відмовитись важко, а сильний мутаген бензопірен спричиняє незворотні процеси в організмі — він не виводиться з органіму, порушує ДНК та призводить до онкологічних хвороб. Звичайно ж, найкраще було б обмежити споживання такої продукції. А загалом пан Безрукий радить не зловживати копченим м’ясом, рибою, майонезом, халвою та особливо насінням, де накопичується бензопірен.
Лариса ГУТОРОВА