131 карикатура за годину

12.10.2010
131 карикатура за годину

Карикатурист весь у роботі — малює кореспондента «УМ». (Фото автора.)

Днями Чернiвцi гучно відсвяткували вже 602–гу річницю першої письмової згадки. Цього року святкування влаштували на кілька днів раніше, аби городяни могли сповна насолодитися різноманітними заходами у свої вихідні дні. У Чернівцях відбувся майже забутий парад, де в колонах ішли медики, вчителі, комунальники, спортсмени, митці й навіть байкери. На площі Турецької Криниці вже традиційною стала виставка–продаж товарів народних митців: глечики, вишиті сорочки, різноманітні художні вироби. Також укотре завітали до Чернівців ковалі з різних міст.

Та справжньою родзинкою свята був приїзд у Чернівці відомого румунського карикатуриста Штефана Попа Попа’са. 55–річний художник — рекордсмен Книги рекордів Гіннесса з найшвидшого виготовлення карикатур. За годину він малює 131 карикатуру. Окрім того, Штефан — єдиний у світі офіційний карикатурист на міжнародних конгресах і самітах. Саме там він бачить багато цікавих особистостей і робить на них карикатури. «Карикатура — це квінтесенція портрета людини, п’ятий елемент її образу. Я входжу в людину через її очі, списую душу і правою рукою малюю те, що відчуваю. Я зацікавлений побачити в людині те, чого вона не бачить у своєму дзеркалі», — каже про свою роботу митець.

Зрозуміло, що в Чернівцях до унікального карикатуриста вишикувалися величезні черги. І хоча разом iз ним працювали ще два карикатуристи, які не поступались майстерністю своєму шефові, все–таки всі мріяли, аби їхнiй шарж намалював сам «король карикатури», як його називають у багатьох країнах світу. Більш ніж 200 керівників різних держав отримали карикатури, виконані Попа’сом. Це, зокрема, Джордж Буш, Жак Ширак, Сильвіо Берлусконі, Барак Обама, Олександр Квасневський, Ніколя Саркозі, Жозе Мануель Баррозу, Борис Єльцин, Володимир Путін, Віктор Ющенко та інші.

Уперше завітавши до Чернівців, де 100 років тому жили його родичі, Штефан був надзвичайно щасливий. Карикатурист зауважив, що в Чернівцях — його коріння і на нашій землі він бере для себе енергетику. До слова, окрім карикатур, митець ще пише ікони, одну з яких подарував міському голові Миколі Федоруку. Власкору «України молодої» також дістався подарунок від пана Штефана — портрет, намальований майстром. І дуже сподобався.