І «сотник» Шева на коні

12.10.2010
І «сотник» Шева на коні

Ювіляр Андрій Шевченко дуже хотів забити канадцям, але не склалося. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Найпомітнішою подією того вечора був не стільки сам контрольний поєдинок нашої збірної України, як ювілей знаної та шанованої людини. Андрій Шевченко проводив свій сотий матч у футболці національної команди, тож легенду нашого футболу вітали і представники ФФУ, і суперники, і глядачі. На одній із трибун стадіону імені Лобановського вивісили величезний банер із написом «Шева — про100 кращий».

 

Не так щоб кращі...

Зрозуміло, що партнери хотіли привітати ювіляра перемогою над канадцями, яких мало хто сприймав усерйоз. Експериментальний (укотре вже!) варіант стартового складу «синьо–жовтих» володів ініціативою та постійно тиснув на ворота кіпера норвезької «Волеренги» Ларса Хіршфельда. Три нападники, яких випустив на поле Юрій Калитвинцев, свідчили про прагнення молодого тренера перемогти. Чи не найактивнішим на початку був півзахисник «Ворскли» Денис Кулаков: на його рахунку небезпечний удар і навішена передача, коли м’яч зрізався з ноги і ледь не влетів у ворота гостей.

Та канадці, як виявилося, вміють грати не лише в хокей. Чим далі, тим більше з’ясовувалося, що футболісти в червоній формі, які представляють скромні, але все–таки переважно європейські клуби, грамотно захищаються й уміло контратакують. Нападник англійського «Норвіча» Сімеон Джексон із правого флангу, мабуть, робив навіс, а не пробивав по воротах. Але Андрій П’ятов у будь–якому разі навіть не стрибнув і побачив м’яч уже за спиною. Випадковість, подумалось. Але дуже скоро воротар «Шахтаря» удруге виймав снаряд із сітки: наш захист не справився з контрвипадом «кленових», і Атіба Хатчінсон із голландського ПСВ легко обіграв спочатку оборонців, а потім і охоронця останнього рубежу. «Ми знали, що в Канаді є два хлопці, які біжать швидко. Але виявилося, що вони біжать ще швидше», — пожартує згодом Калитвинцев.

Було видно, що тренер «синьо–жовтих» зробив ставку на контроль м’яча і короткий пас. Із цим у нашої команди справи не пішли. Випадав і Кулаков, і Воронін, блідо виглядав розігрувач Шевченко. Таки не виходить в України гра «першим номером» — навіть проти Канади.

У другому таймі Калитвинцев замінив усю середню ланку, посадив на лавку Вороніна. Тиск на ворота гостей посилився, й господарям удалося зрівняти рахунок. Особливо ефектним виглядав гол Анатолія Тимощука: українці, як здалося, розіграли відпрацьовану комбінацію під час кутового, замість навісу пішов пас на лінію штрафного майданчика, і потужний удар «баварця» прошив захисні редути.

Новi запитання

Ця нічия викликала чимало нових запитань до збірної та її тренера. Добре, що показали характер і врятували матч. Але в поєдинках із такими командами будь–який результат, окрім переможного, можна вважати невдалим, хай навіть «синьо–жовті» діяли експериментальним складом. Коли нарешті припиняться «цікаві досліди» й почнеться награвання команди під Євро?

Учорашній спаринг із бразильцями в англійському місті Дербі був дуже важливим для долі Юрія Калитвинцева на посаді очільника збірної. Саме «чарівники м’яча» мали стати справжнім індикатором того, якою на сьогодні є реальна сила збірної України. Ця гра закінчилася після підписання «УМ» до друку.

Цікаво, що вчора компанію Шевченкові в когорті «сотників» міг скласти Анатолій Тимощук, у якого після канадського матчу значилося 99 ігор у синьо–жовтій футболці.

 

ТАБЛО

Товариський матч

Україна — Канада — 2:2

Голи: Мілевський, 59; Тимощук, 80 — Джексон, 12; Хатчінсон, 29

Україна: П’ятов, Кучер, Мандзюк, Федецький, Романчук, Ротань (Аліев, 46), Гай (Гусєв, 46), Кулаков (Тимощук 46), Шевченко (Худоб’як 90), Воронін (Олійник, 46), Селезньов (Мілевський, 46)

Канада: Хіршфельд, Сталтері, Якович, Штрайт, де Йонг, Сімпсон (Накадзіма–Фарран, 86), Хатчінсон, Берньє, Оушен (Хабер, 73), Джексон, Болью–Буржо (Леджервуд, 67).

Попередження: Сталтері, 86

Суддя — Микульський (Польща).

Київ, стадіон «Динамо», 8 000 глядачів

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Калитвинцев, в.о головного тренера збірної України:

Мені не сподобалася гра в обороні — наші хлопці дозволяли легко проходити до своїх воріт. А ось атаку оцінив би на «п’ятірку». Був і контроль м’яча, і бажання забити. Якщо закріпимо все це, будемо непогано діяти в нападі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Перша ліга. 15–й тур. «Фенікс» — «Кримтеплиця» — 1:2 (Івашко, 50 — Голопьоров, 7, 67), «Закарпаття» — «Нива» — 3:0 (Штурко, 17; Хауші, 26; Нікітін, 61; вилучення: Сахно, 38 («Н»)), «Арсенал» (БЦ) — «Прикарпаття» — 3:2 (Товкацький, 15; Малий, 89, 90+2 — Онисько, 22; Згура, 55), «Зірка» — «Буковина» — 3:3 (Ситник, 8; Кочура, 18 (пен.), 88 (пен.) — Донець, 16; Гунчак, 38, 85), «Енергетик» — «Геліос» — 1:1 (Данищук, 22 — Акименко, 37; вилучення: Буличев, 77 («Г»)), «Львів» — «Олександрія» — 0:3 (Запорожан, 49; Грицюк, 72; Таргамадзе, 76).

Лідери: «Олександрія» — 34, «Львів» — 30, «Кримтеплиця» — 28, «Закарпаття», «Нива» — 27.

Бомбардири: Бобаль («Закарпаття»), Гунчак («Буковина») — 9...