Знання не на продаж!

12.10.2010

Всеукраїнська акція протесту студентів проти платних послуг у вишах відбудеться одразу в 13 українських містах. Як повідомляють активісти громадської ініціативи «Студентський захист», учасники протестів вимагають скасувати постанову Кабміну №796, що дозволяє керівництву державних і комунальних вищих навчальних закладів встановлювати додаткову плату за послуги. Згідно з цією постановою, адміністрації ВНЗ можуть стягувати плату за користування бібліотеками, спортзалами, медпунктами та інтернетом. Крім того, студентам доведеться платити за пропущені заняття, перескладання іспитів, проведення концертів тощо. На думку протестувальників, цією постановою уряд знехтував гарантоване Конституцією право на безкоштовну освіту.

«Урядовцям байдуже, що батьки студентів уже оплатили навчання дітей своїми податками, іншими словами, за освіту доведеться платити двічі. І таким чином вона з права для кожного перетвориться на привілей для багатих», — наголошують у Незалежній студентській профспілці «Пряма дія», яка виступила співорганізатором акції.

Координація Всеукраїнської акції протесту здійснюється через соціальну мережу «ВКонтакті». Готовність приєднатися до протестів висловили студенти Харкова, Сімферополя, Ужгорода, Львова, Івано–Франківська, Житомира, Кам’янця–Подільського, Сум, Хмельницького, Луганська та інших міст, які пікетуватимуть облдержадміністрації та адміністрації своїх вишів. Протестувальники дають владі тиждень на скасування постанови, в іншому разі обіцяють «значно масовіші й жорсткіші» протести.

У Києві на акцію зголосилися вийти близько 4 тисяч людей. Студенти зберуться о 16.00 біля станції метро «Арсенальна» і вже звідти рушать до Кабінету Міністрів. Крім того, пiд час акції планується подання адміністративного позову до Окружного адміністративного суду Києва про визнання незаконними окремих положень урядової постанови №796 — кожен охочий зможе написати позовну заяву від свого імені.

«Переконаний, що або рішенням Президента, або через Окружний адміністративний суд платні послуги для студентів вузів буде скасовано. Оптимізму додає той факт, що нас, здається, почули в Адміністрації Президента. Зрештою, уряд Тимошенко свого часу також намагався запровадити платні послуги у ВНЗ, але у них тоді нічого не вийшло завдяки активній громадській позиції молоді. Так само злагоджено й активно маємо діяти і тепер», — зазначив «УМ» координатор «Студентського захисту» Андрій Черних.

А його колега, голова Української студентської спілки Станіслав Куценко, у коментарі «УМ» взагалі висловив припущення про «штучний характер» урядової постанови. «Складається враження, що урядовці «працювали» під вибори. Мовляв, ми зараз приймемо цю постанову, а Президент, коли це питання матиме достатній резонанс у суспільстві, її скасує. А виборець нехай робить «потрібні» висновки. Гадаю, до виборів постанову буде скасовано».

Схоже, голова УСС у своїх прогнозах не помилився: вчора Віктор Янукович доручив Прем’єр–міністрові Миколі Азарову «підкоригувати» урядову постанову.

Тим часом «УМ» стало відомо про спроби адміністрацій деяких ВНЗ відмовити студентів від участі в протестах. «Ні, репресій, як таких, наразі не було, але напередодні акції керівництво вишів збирає студентів і запевняє їх, що не буде виконувати урядову постанову, тому й протестувати нібито немає проти чого. Але як вони збираються не виконувати наказ Кабміну, не порушуючи при цьому законів, мені особисто, невтямки», — розповів «УМ» іще один координатор акції Михайло Каменєв. Крім того, Михайло розповів про затримання в Києві двох активістів протестної кампанії, які роздавали листівки. Їм нібито «інкримінували» незаконне розповсюдження… рекламних матеріалів. Утім, каже Каменєв, обох «порушників» вже відпустили, наразі їм нічого не загрожує.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>