Червоний Дунай

09.10.2010

В Угорщині триває ліквідація наслідків екологічної катастрофи — прориву резервуара з високотоксичними відходами виробництва алюмінію. Не в змозі самотужки впоратися з проблемою такого масштабу, країна звернулася по допомогу до Єврокомісії.

Як повідомляє «Євроньюз», екосистема річки Марцаль на заході Угорщини, в яку потрапив так званий червоний шлам після прориву резервуара, повністю знищена. Угорський уряд просить Брюссель терміново прислати фахівців, які спеціалізуються на знезараженні довкілля. Учора єврокомісар з антикризового реагування Кристаліна Георгієва підтвердила, що Євросоюз задіяв для боротьби з угорськими токсичними відходами Європейський механізм цивільної оборони. «В Угорщині сталася екологічна катастрофа, яка не зупиниться в межах національних кордонів і вимагає загальноєвропейської відповіді», — наголосила Георгієва.

Екологи попереджають, що наслідки катастрофи будуть відчуватися ще довго. Природоохоронна організація «Грінпіс» попереджає, що деякі регіони Угорщини, можливо, впродовж багатьох років виглядатимуть, як пустелі Марса: ні рослин, ні тварин. Аварія може спричинити загибель річок, як це вже сталося з річкою Толна, а якщо червоний шлам висохне, то виникне ще одна проблема: разом із пилом вітер розноситиме важкі метали.

Екологічна катастрофа спричинила гуманітарну. Тисячі людей, чиї оселі затопила токсична багнюка, змушені переїздити в безпечні регіони й починати життя з нуля, адже все їхнє майно отруєне хімікатами. Активісти «Грінпісу» вимагають, аби власники глиноземного заводу, з якого витік червоний шлам, узяли на себе всі витрати з подолання наслідків цієї найбільшої в історії Угорщини екологічної катастрофи.

А тим часом, як визнали в угорському кризовому штабі, отруйні відходи ще в четвер досягли Дунаю. Найбільшою річкою Західної та Центральної Європи вже попливла мертва риба. Санітарні служби розташованих нижче за течією Дунаю Румунії, Словаччини, Сербії та Хорватії регулярно роблять контрольні аналізи води.

Починаючи з 6 жовтня, щоденний моніторинг стану поверхневих вод транскордонних витоків та Дунаю проводиться і в Закарпатській та Одеській областях. Поки що токсичні речовини в територіальні води України не потрапили. Проте у МНС попереджають: якщо сусідні країни вище за течією не здійснять належних заходів, то орієнтовно через 14 діб забруднення може досягти межі міста Рені Одеської області.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>