Є свобода, є і Бут...

09.10.2010

Учора Верховна Рада ухвалила нову редакцію закону про Регламент ВР. Цей документ, зокрема, створює можливості для формування нових фракцій. Мінімальна кількість депутатів, які можуть створити своє об’єднання, — 15 чоловік.

Зате парламент відмовився розглядати питання про звільнення депутатів–сумісників, хоча воно й було внесене до порядку денного... Це при тому, що сумісники–коаліціянти — деякі «губернатори», голови держкомітетів та ін. — бігають за двома «зайцями» більше півроку, грубо порушуючи Конституцію.

Окрім того, у Верховній Раді збирають підписи під зобов’язанням не голосувати за законопроект про мови, який може нав’язати в Україні офіційне «двуязичіє». Ініціатором акції є партія «Наша Україна». У фракції «НУНС» зібрано 71 підпис — відмовився підписувати зобов’язання лише Юрій Бут. «Без голосів «НУНС» і БЮТ у коаліції немає голосів для проведення цього антиукраїнського законопроекту, тому ми повинні зробити все, аби цей закон не пройшов», — пояснює «нашоукраїнець» Андрій Парубій.

І ще про моральні якості «народного самооборонця» Бута, який свого часу перебіг до коаліції. Агенція «Українські новини» повідомила, що народні депутати все–таки зібрали близько 20 тисяч гривень, які Бутові має відшкодувати журналістка «5–го каналу» Ольга Сніцарчук. Нагадаємо, раніше суди двох інстанцій підтвердили, що оціночне судження «відщепенець», яке вжила телерепортерка щодо Юрія Бута, справді спричинило в нього депресію і нервові зриви. По залу носили скриньку і «пожертви» робили масово — навіть перший віце–спікер Адам Мартинюк позичив у сусіда сотню, щоб долучитися до підтримки вільного слова.

Однак Юрій Бут відмовився приймати «пожертву» й утік із Ради. А тим часом Ольга Сніцарчук повідомила, що Апеляційний суд Києва скасував скандальне рішення у справі про 20 тисяч. Суд вирішив переглянути справу «за новоявленими обставинами». «За словами юристів, ці обставини полягають у тому, що я, на думку Бута, не спроможна заплатити 20 тисяч гривень, і він просто хоче влаштувати «показову порку», — повідомила Сніцарчук. «Я застосувала оціночне судження, яке відображало факт. Тому я вважаю, що суд має скасувати рішення Подільського суду», — констатує журналістка «5–го каналу».