На берегах різних океанів

09.10.2010
На берегах різних океанів

Нинішній сезон Руслан Федотенко починає у складі нової команди — «Нью-Йорк ренджерз». (Фото з сайту Daylife.com.)

П’ятьма матчами четверга та в ніч на п’ятницю за київським часом стартувало дев’ятимісячне свято любителів хокею найвищого рівня — 93й регулярний чемпіонат НХЛ. Завершиться він 10 квітня, після чого уболівальників очікуватиме найцікавіше: ігри «плейоф» за Кубок Стенлі. Матч усіх зірок ліги цього сезону прийме «Кароліна» 30 січня. Також заплановано провести так звану «зимову класику» — гру на відкритому стадіоні з найбільшою глядацькою аудиторією. У столиці Пенсильванії зустрінуться «Піттсбург» та «Вашингтон».

 

НХЛ там, НХЛ тут

Третій рік поспіль чемпіонат стартує матчами в Європі: якщо раніше клуби НХЛ проводили в Старому світі хіба контрольні поєдинки, то з появою конкурента в образі російської КХЛ боси північноамериканського хокею дедалі активніше намагаються популяризувати своє дітище поза межами США й Канади. Так, у Гельсінкі в четвер уже зіграли «Кароліна» й «Міннесота» (одну шайбу у складі переможців — «Ураганів» — закинув колишній киянин, а нині громадянин Росії Антон Бабчук), Стокгольм прийняв матч між «СанХосе» й «Коламбусом», а сьогодні й завтра в Празі двічі зустрінуться «Бостон» та «Фінікс».

У рамках підготовки до чемпіонату американці відвідали більше міст — охопили російський СанктПетербург, чеський Ліберець, фінське Тампере, шведське Мальме, німецький Мангейм та навіть Белфаст у Північній Ірландії. Представники НХЛ спарингували з місцевими клубами, і лише в Пітері їхнього делегата спіткала єдина поразка: тамтешній СКА у дуже жорсткому стилі обіграв «Кароліну» — американці скаржилися, що російські хокеїсти навмисно цілили в коліна їхньому лідерові Сталу.

Стосовно головних претендентів на титул, то, ясна річ, від «Чикаго блекхоукс» чекають підтвердження першості, виграної в минулому сезоні. «Чорні яструби» практично зберегли свій переможний склад, утримали найкращого гравця останнього «плейоф» Джонатана Тейвса. Утім перший поєдинок у новому чемпіонаті вони віддали «Колорадо».

Зпоміж інших варто відзначити зрослі ставки на «НьюДжерсі», куди з «Атланти» переїхав зірковий росіянин Ілля Ковальчук.

Міграції українців

Сьогодні в боротьбу вступлять клуби, кольори яких захищають два представники України. Якщо минулий сезон Руслан Федотенко та Олексій Понікаровський закінчували разом у «Піттсбурзі», то тепер земляки роз’їхалися в різні кінці Америки. Дворазовий володар Кубка Стенлі Федотенко в середині вересня отримав запрошення від одного з найпопулярніших клубів НХЛ — «НьюЙорк рейнджерз» — і в контрольних поєдинках відзначився як результативними передачами, так і закинутими шайбами. У результаті українець з американським паспортом підписав із «рейнджерами» однорічний контракт, за яким отримає мільйон доларів зарплатні. Руслан зізнався, що в нього були запрошення з КХЛ, де йому пропонували дещо більші гроші, але нападник вирішив залишитися в Північній Америці, хай навіть «Рейнджерз» уже тривалий час нічого серйозного не вигравали.

Цікаво, що 31річний уродженець Києва на новому місці гратиме під керівництвом Джона Торторелли, із яким здобув свій перший Кубок Стенлі, виступаючи за «ТампуБей». Додамо, що в сезоні 2007—08 Федот грав за інший клуб НьюЙорка — «Айлендерз», і той період важко назвати найуспішнішим для його кар’єри.

Поміняв схід Штатів на захід Олексій Понікаровський: тепер він захищатиме кольо­ри «ЛосАнджелес кінгз». На узбережжя Тихого океану 30річний Поні переїхав ще в липні; контракт його розрахований теж на рік, і за цей час нападник отримає три мільйони доларів.

 

ТАБЛО

НХЛ. Перший ігровий день. «Міннесота» — «Кароліна» — 3:4, «Торонто» — «Монреаль» — 3:2, «Піттсбург» — «Філадельфія» — 2:3, «Колорадо» — «Чикаго» — 4:3 ОТ, «Едмонтон» — «Калгарі» — 4:0.