Невблаганний зашморг

08.10.2010

Зашморгом на шиї та загибеллю для підприємництва назвали проект Податкового кодексу учасники мітингу в Сумах. Зменшення граничної суми річного прибутку й зростання контролюючих функцій, збільшення внесків до Пенсійного фонду та скасування фіксованого податку для ринкових торговців — усе це заважатиме не лише розвитку, а й функціонуванню підприємництва, говорили виступаючі.

Проте мітинг, який, за попередніми прогнозами місцевого політикуму, мав зібрати чотири тисячі людей, зібрав лише близько тисячі. Можливо, холодна погода завадила, можливо, кимось запущена дез­інформація щодо скасування протестного заходу. Та все ж він відбувся. І, зрозуміло, був використаний місцевими політичними силами як трибуна для висловлення своєї точки зору. Проте обіцянок було небагато, переважав рецепт: «допоможи собі сам». І навіть спеціально запрошений сумськими підприємцями на захід лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко сказав, що допомоги ні від кого тут чекати не доводиться, кодекс буде прийнято, бо така нині політична ситуація.

Усе ж поборотися з проектом запропонував голова Сумської обласної ради Володимир Токар. Він запросив лідерів мітингу до себе, аби сформулювати звернення до сесії ради. На першому ж її засіданнi депутатам буде запропоновано прийняти звернення до Верховної Ради, в якому сумчани викладуть свою точку зору.