Обама–мама — найвпливовіша

08.10.2010
Обама–мама — найвпливовіша

Мішель Обама (ліворуч) із Карлою Бруні, яка за впливовістю — 35–та. (Фото з сайту Daylife.com.)

Впливовий американський журнал «Форбс» оприлюднив черговий щорічний список 100 най­впливовіших жінок світу. Якщо інші рейтинги цього авторитетного часопису, наприклад, перелік 400 найбагатших людей світу, вирізняються ретельністю дослідження та чіткими критеріями оцінювання, то у виборі найвпливовіших жінок укладачів часопису занесло в бік американського патріотизму. Виявляється, більшість впливових жінок світу мешкають у США.

Очолює сотню перша леді Америки Мішель Обама. Можливо, останнім часом дружина президента посіла якусь дуже важливу посаду, про яку відомо лише співробітникам «Форбса». Принаймні інших причин для стрімкого підвищення місіс Обами з минулорічного 40–го місця на цьогорічне перше неозброєним оком не помітно.

На другій сходинці розташувалася шефиня американського споживчого гіганта «Крафт фудс» Айрін Розенфельд, яку «Форбс» раніше назвав найбільш високооплачуваною жінкою–керівником у США. «Бронза» — за тележурналісткою Опрою Вінфрі, яка завдяки популярності свого ток–шоу регулярно очолює рейтинги найвпливовіших знаменитостей та найбагатших жінок шоу–бізнесу.

І вже за межами «призового п’єдесталу» редакція «Форбса» розмістила жінок, що мають реальний вплив на долю світу: канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка до цього чотири роки поспіль очолювала рейтинг, нині лише четверта, а замикає першу п’ятірку держсекретар США Хілларі Клінтон.

Решта представниць прекрасної статі, які обіймають високі посади або й очолюють цілі держави, з точки зору укладачів рейтингу, особливого впливу на долю людства не мають. Скажімо, королева Великої Британії Єлизавета ІІ опинилася лише на 41–й сходинці, прем’єр–міністр Австралії Джулія Гіллард — на 58–й. Президентки Фінляндії — Тар’я Хелонен, Аргентини — Крістіна Фернандес, Ісландії — Йоганна Сігурдардоттір, Коста–Ріки — Лаура Чінчілла та Ліберії — Еллен Джонсон–Сірліф посіли, відповідно, місця 62, 68, 83 та 86. Ділма Руссефф, яка має всі шанси бути обраною президентом Бразилії під час другого туру виборів 31 жовтня, поки що 95–та.

Деяким впливовим жінкам–політикам місця в рейтингу взагалі не знайшлося, натомість «Форбс» широко відзначив представниць шоу–бізнесу. До першої десятки потрапили надпопулярна (не лише з огляду на вокальні дані, а й завдяки вмінню епатувати публіку) американська співачка Леді Гага (7–ме місце), ритм–н–блюз–діва Бейонсе Ноулз (9) і телеведуча Еллен де Дженеріс (10), яка не приховує своєї гомосексуальної орієнтації. Також до рейтингу увійшли голлівудська зірка і посол доброї волі ООН Анджеліна Джолі (21–ша позиція), королева поп–музики Мадонна (29), німецька топ–модель Хайді Клум (39), зірка серіалу «Секс і місто» Сара Джессіка Паркер (45) та одна з найдорожчих манекенниць світу, бразилійка Жизель Бюндхен (72). Також до сотні найвпливовіших жінок потрапили дружина нинішнього президента Франції Карла Бруні–Саркозі (35–те місце) й авторка бестселерів із серії «Сутінкова сага» Стефані Мейєр (49).

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>