Одне «весілля» і три майже «похорони»

08.10.2010
Одне «весілля» і три майже «похорони»

Київський «вовк» Олександр Липовий (ліворуч) із партнерами не пройшли бар’єр «Стяуа». (Фото ФІБА–Європа.)

Старт наших чоловічих команд у міжнародних клубних турнірах вийшов не надто вдалим. Минулого тижня «Будівельник» вилетів з Євроліги, «Азовмаш» програв у кваліфікації Єврокубка, та і в третьорозрядному Кубку виклику представники України висіли на волоску від вильоту. Позавчора «вижити» «на Європі» вдалося двом із чотирьох клубів.

 

Один на всіх

Поступившись у французькому Орлеані з різницею «мінус 4», маріупольці небезпідставно плекали надії здолати цей бар’єр у рідних стінах. За присутності 2600 своїх уболівальників, чемпіон України перевиконав план на 10 пунктів. Приємно, що на відміну від більшості наших команд, в «Азовмаші» першу скрипку зараз грає українець — 23–річний форвард Максим Пустозвонов. Перебравшись улітку з Києва на Донеччину, уродженець Білої Церкви не знітився в компанії легіонерів, а, схоже, ще більше розкрив свій талант.

Перевагу господарі нарощували поступово, без провалів, дозволивши «Орлеану» не програти лише останню чверть. Хоча одного разу французи навіть повели в рахунку, та незабаром цифри на табло 22:23 перетворилися на позитивні 34:26. А далі — пішло–поїхало. Запорукою успіху азовців стала й стабільна гра американців:Чарльз Томас, Деметріус Александер і Рамел Каррі принесли в командну скарбничку по 13 очок.

«Ми виявилися не готовими до зонного захисту «Азовмашу». Мої гравці чомусь думали про матч чемпіонату Франції проти «Шоле», та і нових виконавців у нас аж шестеро», — знайшов пояснення невдачі тренер «Орлеана» Філіпп Ерве.

«Хлопці чітко виконували мої інструкції, тож я задоволений і грою, і підсумком. Тим паче, що ми використали деякі нові прийомі, й вони спрацювали, дозволивши нам пробитися до основного етапу турніру», — радів звитязі наставник української команди Сергій Завалін.

Умілий програш

А от у найменш шанованому єврокубковому змаганні наші клуби у середу дружно програли. Утім одному з них таки вдалося подолати кваліфікаційний раунд Кубка виклику за рахунок домашньої перемоги в першій зустрічі тиждень тому. Примітно, що й суперник у «Хіміка» був найміцніший, який п’ять років тому навіть вигравав Кубок УЛЄБ.

Команда з Південного перед виїздом забезпечила собі перевагу «плюс 8» і міцно тримала оборону у румунському місті Плоєшті. Першу половину дуелі проти «Асесофта» колектив Зорана Калпича звів до нічиєї. А от потім господарі вийшли вперед на шість пунктів. Та все ж легіон «Хіміка» утримав потрібну дистанцію й вивів команду до групового раунду. З українців відзначився «збірник» Олександр Кольченко, котрий назбирав 12 балів.

У другому двобої проти румунів наші зазнали повного фіаско. Київські «вовченята» знову поступилися бухарестській «Стяуа» і тепер зосередяться на національному чемпіонаті.

Дещо несподіваною після гостьової нічиєї в Португалії з «Бенфікою» виглядає поразка запорізького «Ферро». Очевидно, підпорядковані тренеру Кирилу Большакову іноземці переоцінили свої сили — особливо після виграшу першої чверті. Коли ж стався провал «мінус 11», рятуватися було пізно.

Орієнтація на схід

Ще одна наша команда позавчора спробувала свої сили на міжнародному рівні. Не потрапивши до «офіційних» єврокубкових турнірів, «Дніпро» домігся права виступити у так званій Лізі ВТБ, яка намагається об’єднати найкращі клуби східної Європи. Післязавтра в цьому змаганні стартує і «Азовмаш», але в іншому секстеті.

Для дебюту дніпропетровці поїхали до фінського міста Еспоо, де розіграли детектив за сценарієм «відрив і переслідування». «Хонка» виграла першу 10–хвилинку, «Дніпро» — три наступні. Як сказав згодом наставник української команди Денис Журавльов, лише в кінцівці нервової зустрічі хлопці продемонстрували все, на що здатні. Знову ж таки, доводиться констатувати, очки набирали переважно легіонери. Для виявлення переможця довелося грати додаткову п’ятихвилинку, в якій «Дніпро» оформив–таки звитягу.

 

ТАБЛО

Єврокубок. Кваліфікаційний раунд (повторний матч)

«Азовмаш» (Маріуполь) — «Орлеан» (Франція) — 79:65 (22:18, 12:8, 25:19, 20:20; Пустозвонов (28) — Ндойє (13); перша гра — 76:80).

Кубок виклику. Кваліфікаційний раунд (повторні матчі)

«Асесофт» (Румунія) — «Хімік» (Південне) — 91:86 (Бурлаку (21) — Мілледж (22), Бізака (15); 83:90), «Київ» (Україна) — «Стяуа» (Румунія) — 66:79 (Рябчук, Коваленко (по 13) — Тернер (25); 59:77), «Ферро» (Запоріжжя) — «Бенфіка» (Португалія) — 72:77 (Мейз (15) — Дженкінз (20); 105:105).

* * *

Ліга ВТБ. 1–й тур. Група А. «Хонка» (Фінляндія) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 73:91 ОТ (24:20, 11:13, 12:13, 13:14, 13:21; Уїльямсон (24) — Остін (23), Брутт (20)), ЦСКА (М, Росія) — «Летувос рітас» (Литва) — 80:61.