Сильні на голову

05.10.2010
Сильні на голову

Василь Іванчук у Ханти-Мансійську не лише перемагав, а й демонстрував патріотизм, граючи у вишиванці.

«Пан або пропав» — схоже, саме за таким принципом виступають українські гросмейстери на Всесвітніх шахових олімпіадах. Після золотого успіху 2004 року наші чоловіки на наступних двох турнірах навіть не потрапляли в призери. А позавчора зійшли на вершину 39ї Олімпіади, що завершилася на півночі Росії — в ХантиМансійську.

Упродовж двох тижнів мегатурніру в «Югра­арені» Василь Іванчук, Руслан Пономарьов, Павло Ельянов, Захар Єфименко та Олександр Моїсеєнко трималися в когорті лідерів, лише одного разу припустившись «незапланованої» нічиєї з хорватами. Капітан збірної Володимир Тукмаков зумів забезпечити гарний мікроклімат у команді. Хлопці фінішували на підйомі: минулої суботи, в 10му турі, розтрощили французів (3,5:0,5), а наступного дня завершили виступи «мировою» з Ізраїлем. Набравши 19 очок, українці випередили на один пункт сіяних під першим номером росіян і на два — ізраїльтян.

«Іванчук грав чудово — як у свої найкращі роки. Пономарьов стримував удар на другій дошці, а вбивча гра на третьому й четвертому столах приносила нам перемоги», — прокоментував Тукмаков командну стратегію.

«За спинами Іванчука й Пономарьова я вже давно. І, знаєте, непогано почуваюся», — посміхався Ельянов. Він і Єфименко посіли другі місця на своїх дошках поміж усіх шахістів, тоді як Іванчук став беззаперечним лідером на першій, набравши 80 (!) відсотків можливих очок. Оглядачі називають такою, що увійде в аннали, партію Василя Іванчука проти лідера грузинів Баадура Джобави: львів’янин узяв гору простотаки в знущальному стилі, на перших ходах пішовши пішаками на f3 й a3.

Жіноча збірна України (Катерина Лагно, Наталія Жукова, Ганна Ушеніна, Інна Гапоненко, Марія Музичук) на вихідних зіграла внічию з грузинками (2:2) й поступилася китаянкам (1:3), тож у підсумку фінішувала лише дев’ятою. Після призових місць на двох попередніх Олімпіадах це виглядає кроком назад для підопічних В’ячеслава Ейнгорна.

У боротьбі за Кубок Гапріндашвілі, який вручають за сумарним підсумком жіночого й чоловічого турнірів, наші виявилися третіми, поступившись збірній Росії1 та, за додатковими показниками, Китаю.