Рейдерство чи хабарництво?

02.10.2010

Голова Львівської обласної територіальної виборчої комісії Ігор Кравчук перебуває в СІЗО, куди його доправили позавчора після арешту працівники Служби безпеки України. За повідомленням прес–служби СБУ, затримання відбувалося «під час спроби дати хабара іншому члену ТВК». Кравчук ніби намагався дати колезі «на лапу» дві тисячі доларів, аби той «здійснив безпідставну реєстрацію списків кандидатів». Особливих деталей не розголошують. Відомо, що Кравчука «вивели» з посади і членства в ТВК. Це рішення прийняли на «центральному рівні» за зверненням Української соціал–демократичної партії, за квотою котрої пан Кравчук і став головою комісії. За чутками, ця партія з Блоку Тимошенко віднедавна почала вести «активний діалог» із владою.

Прес–служба обласного осередку ВО «Батьківщина» одразу затаврувала арешт як політичний — він, мовляв, стався після відмови Кравчука «реєструвати фальшиві списки «Батьківщини» та прийняв до реєстрації документи «Батьківщини» справжньої. Нагадаємо, на Львівщині, як і в деяких інших регіонах, існує юридична колізія: на місцевому рівні в «тимошенківців» фактично існує двовладдя, котре може вирішити хіба суд. Є частина партійців, очолюваних нардепом Іваном Деньковичем, котрих інша частина, очолювана Романом Іликом, звинувачує у прихильності до Партії регіонів, відтак триває боротьба за різні партійні списки. Сторона Ілика — та, яку визнає сама Юлія Тимошенко, — зазначає, що «відразу після спроби Кравчука зареєструвати справжній список управління СБУ отримало вказівку сфабрикувати проти нього щось, що було б підставою для затримання. Таким чином Кравчук «попався на хабарі». А от чи був хабар насправді — із цього приводу в кожної сторони своя думка.

У будь–якому разі, за матеріалами СБУ прокуратура Львівщини порушила кримінальну справу за фактом «перешкоджання здійсненню виборчого права шляхом підкупу». А замість 40–річного Кравчука головою обласної ТВК призначили 26–річного представника УНП Миколу Щура. Воно й не дивно, адже, подейкують, ця партія в області погодилася працювати на благо «регіоналів»

А ТИМ ЧАСОМ...

Про «рейдерське захоплення» повідомляє й одеська «Батьківщина». 29 вересня відбулася «незаконна конференція без участі низки делегатів, а також без запрошення легітимно обраного голови Дмитра Співака», повідомляє з Одеси пресс–служба «старих» «тимошенківців». «Це захоплення організації здійснює заступник голови Приморської районної адміністрації виконкому міської ради Олег Корженко при повній підтримці народного депутата Олега Радковського», — інформує БЮТ. Як і в інших областях, ідеться про подачу в тервиборчком альтернативного списку кандидатів у депутати.
А в Тернополі — вже подвійна колізія. Міська територіальна виборча комісія, очолювана «регіоналом» Чорнозубом, відмовляється реєструвати список кандидатів у депутати міськради від ВО «Батьківщина», складений на конференції 28 вересня. Натомість ТВК заявляє про легітимність списку, зареєстрованого на початку тижня. Хоча, відповідно до закону, реєстрація кандидатів у депутати місцевих рад починається лише 29 вересня.
, намагаючись витіснити з виборчого поля ще й «Нашу Україну».