Одеська опера: шоу триває

29.09.2010

Гостросюжетний серіал про пертурбації в Одеському національному академічному театрі опери та балету триває. У понеділок в інформагенції УНІАН режисер, продюсер та колишній директор Одеської опери Сергій Проскурня, який не полишає надій на торжество справедливості й відновлення свого статус–кво, скликав прес–конференцію, аби ще раз привернути увагу до протистояння в Одеській опері та... врятувати Прем’єр–міністра України. Микола Азаров 22 вересня зустрівся з колективом Одеської опери і на прохання заступниці директора театру з основної діяльності Світлани Холденко дав усну вказівку знайти 5 мільйонів гривень для придбання музичних інструментів. На прес–конференції ж Сергій Проскурня повідомив, що у 2007 році Одеській опері було передано музичні інструменти на загальну суму 2 мільйони гривень. Виходить, не знаючи нюансів, Прем’єр–міністр не зрозумів, що потрапив на виставу під назвою «Захистіть нас від Проскурні». За словами пана Проскурні, на зустріч із очільником уряду СБУ не пустила дві третини колективу — тих, кому набридли корупційні схеми та махінації Світлани Холденко у стінах опери. І на зустріч із пресою до Києва Сергій Проскурня привіз лист, який засвідчує, що збори під візит Прем’єр–міністра не можуть бути кваліфіковані як збори колективу. Пізніше листа передали міністру культури.

Сергій Проскурня також продемонстрував пресі дипломи Черкаського державного музичного училища, Київського державного інституту театрального мистецтва імені Карпенка–Карого та посвідчення про закінчення Вищих режисерських курсів Міністерства культури СРСР — як відповідь на закиди в його профнепридатності. Це до питання про те, що Світлана Холденко вищої освіти не має взагалі, як і права обіймати нинішню посаду. Проте це не заважає їй багато років бути ляльководом Одеської опери і вводити в оману вищих посадових осіб держави.

У стінах УНІАН Сергій Проскурня сповістив, що скоро десяткам мертвих душ, віртуальним ремонтам, фіктивним закупівлям та махінаціям із благодійними фондами прийде кінець. Адже 15—17 верес­ня цього року робоча група, призначена міністром культури Михайлом Кулиняком для з’ясування обставин, провела роботу в театрі, зібрала письмові свідчення працівників, аби досконально розібратися у ситуації. Власне і візит Прем’єр–міністра був запланованим заходом у рамках перевірки. Проте досі ніяких результатів перевірки не було оприлюднено. Учора мала відбутися зустріч Миколи Азарова з міністром культури Михайлом Кулиняком, після якої, можливо, крапки над «і» будуть розставлені остаточно.