НОВИНИ ПЛЮС

21.09.2010

Витік нафти в Мексиканській затоці зупинено

Витік нафти з аварійної свердловини «Брітіш петролеум» у Мексиканській затоці зупинено остаточно. Про це заявили представники американської влади, після того як 19 вересня «БП» завершила бетонування отвору у морському дні на глибині 1,5 км. Нагадаємо, витік нафти, який спричинив найбільшу екологічну катастрофу в історії Мексиканської затоки, почався 20 квітня — тоді внаслідок вибуху затонула й «розкоркувала» свердловину нафтовидобувна платформа «Глибоководний горизонт».

Закаєва відпустили з Польщі

Голова уряду невизнаної Республіки Ічкерія Ахмед Закаєв залишив Польщу. Як повідомляють російські ЗМІ з посиланням на представників Закаєва, він вилетів до Лондона, щоб оновити польську візу. Згідно з попередніми планами, Закаєв може повернутися до Польщі вже сьогодні. Як уже писала «УМ», 17 вересня польська поліція затримала Закаєва, який прибув до Варшави для участі в роботі Всесвітнього конгресу чеченського народу, але Окружний суд Варшави відмовився задовольнити прохання прокуратури про застосування як запобіжного заходу до Закаєва арешту на 40 діб.

Китай побив глеки з Японією

Китай повністю призупинив контакти з Японією на урядовому рівні. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, на цей крок влада Китаю пішла після того, як японський суд продовжив до 29 вересня термін арешту капітана китайського риболовецького траулера, заарештованого 7 вересня в спірних водах. Зокрема, китайська сторона скасувала черговий раунд китайсько–японських переговорів по Східно–Китайському морю, а також намічений на вересень візит до Японії делегації зборів народних представників. Окрім того, КНР припиняє переговори з Японією про збільшення числа авіаперевезень між двома країнами та нараду з вугільної сфери. Китай вимагає негайно звільнити капітана, погрожуючи в іншому разі «вжити рішучих заходів».

Вибори в Росії

Президент Росії Дмитро Медведєв та прем’єр–міністр, лідер партії «Єдина Росія» Володимир Путін дали згоду на використання партією їхніх зображень та висловлювань у передвиборчій агітації. Як повідомляє прес–служба «ЄР», ці дозволи поширюються на Бєлгородську, Костромську, Магаданську, Новосибірську, Самарську, Челябінську області та Республіку Тива, де незабаром відбудуться вибори в законодавчі органи.

Катастрофа в Індії

В індійському штаті Мадх’я–Прадеш товарний потяг врізався у пасажирський експрес, який стояв на платформі і прямував до Гваліора. У результаті зіткнення загинули більше десяти людей, близько 50 отримали поранення. Катастрофа сталася в умовах украй низької видимості під час сильної зливи.

Стрілянина в Німеччині

У німецькому місті Леррах озброєна гвинтівкою жінка відкрила стрілянину по персоналу, вбивши медсестру й поранивши пацієнта. Нападницю застрелили поліцейські, які прибули на виклик. Як з’ясувалося, 43–річна нападниця була адвокатом. Перед тим як прийти до лікарні, вона розстріляла з гвинтівки свого колишнього чоловіка, з яким розійшлася близько двох місяців тому, і їхнього семирічного сина, а також тяжко поранила двох випадкових перехожих.

Глава МЗС Німеччини одружився з другом

Міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле офіційно зареєстрував законний шлюб зі своїм давнім партнером, спортивним менеджером Міхаелем Мронцем. Церемонію одруження, на якій були присутні лише близькі родичі молодят, провів у Бонні обер–бургомістр міста Юрген Німч. 48–річний Вестервелле наголосив, що вважає свій шлюб особистою справою. Офіційні одностатеві шлюби в Німеччині заборонено, але в законодавстві є норма про «зареєстрований союз», який надає одностатевим партнерам такі самі права, що й традиційний шлюб. Із весіллям молодят привітала канцлер Німеччини Ангела Меркель.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>