Анi дня без СБУ

21.09.2010

Учора колишнього першого віце–прем’єр–міністра Олександра Турчинові (який свого часу очолював і СБУ) вдруге допитували слідчі спецслужби. Прийшовши вранцi на Володимирську, 33, БЮТівець Турчинов заявив пресі, що не знає, в контексті якої справи його викликають. Мовляв, на попередньому допиті він дав вичерпні відповіді слідству на всі питання. При цьому екс–урядовця здивувало, що слідчі не могли його знайти, аби вручити повістку.

Уже після допиту Олександр Турчинов розповів, що слідчий СБУ ставив йому ті самi запитання, що й минулого разу. Спілкування знову відбувалося в рамках кримінальної справи про законність розмитнення в 2009 році 11 млрд. куб. м транзитного газу, що належав компанії «Росукренерго». Тож мотивація повторного виклику до спецслужби здивувала Турчинова — інакше як політичним тиском такі дії спецслужби він не вважає. Слідчі попередили свого колишнього шефа, що можуть викликати його на чергове рандеву ще й у середу.

Задля допитiв Олександру Турчинову довелося перервати своє відрядження, адже наразі він займається підготовкою партiї «Батькiвщина» до місцевих виборів.

 

ДО РЕЧІ

Президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Мевлут Чавушоглу під час зустрічі з лідеркою партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко вчора повідомив, що наступного тижня Київ відвідають співдоповідачі Моніторингового комітету ПАРЄ, яких цікавить стан демократії в Україні. Звіт доповідачів щодо українського питання заслухають на сесії ПАРЄ у жовтні. Подякувавши пану Чавушоглу, лідерка БЮТ наголосила, що для України це вкрай важливо, оскільки наразі вона «просувається напрямком авторитаризму». У розмовi з главою ПАРЄ Тимошенко звернула увагу на «введення цензури, порушення прав людини, переслідування політичних опонентів та відсутність політичної конкуренції».