Мова, податки, образи й блокування

21.09.2010

Учора вранці активістки Союзу українок, який очолює народний депутат від «Нашої України» Лілія Григорович, пікетували засідання погоджувальної ради парламенту. Як повідомила журналістам пані Григорович, мета акції — не допустити ухвалення Верховною Радою нового закону «Про мови», внесеного представниками коаліції. «Цей закон знищить українську мову в Україні. Усі патріоти мають об’єднатися, аби не допустити його ухвалення», — наголосила пані Лілія.

Однак існує варіант, що цього тижня сесійні засідання ВР узагалі не відбудуться — так, як було два тижні тому, коли фракція «БЮТ–Батьківщина» блокувала президію. БЮТ у вівторок знову вимагатиме першочергового розгляду пакета законопроектів щодо соціального захисту населення — про це напередодні повідомив на брифінгу перший заступник голови найбільшої опозиційної фракції Андрій Кожем’якін. За його словами, «тимошенківці», як і минулого пленарного тижня, вимагають ухвалення рішення про мораторій на підвищення цін на житлово–комунальні послуги, газ та підвищення пенсійного віку.

Голова ВР Володимир Литвин висловив сподівання, що опозиція дасть парламенту попрацювати. «Хочу сподіватися і вірити, що натхнення на блокування роботи Верховної Ради вичерпалося», — сказав спікер, зазначивши: «Опозиція, мабуть, усвідомила, що це зменшує її можливості говорити те, що вони вважають за потрібне, із парламентської трибуни».

Якщо йдеться про роботу, то в центрі уваги ВР зараз — багатостраждальний проект Податкового кодексу. Він виявився причиною конфлікту між Кабінетом Міністрів і Головою парламенту.

У п’ятницю в одному з політичних ток–шоу Микола Азаров дорікнув Литвину за критику проекту кодексу й заявив: якщо Блок Литвина не голосуватиме за проект, значить, він перебуває в опозиції й може виходити з коаліції. «Нехай Литвин, якщо він такий розумний, сяде і напише те ж саме. Нехай він придумає те ж саме, запропонує, а потім кидається словами», — сказав Прем’єр.

Учора на погоджувальній раді Литвин заявив, що не тримає зла на главу уряду. «Щодо емоційних висловлювань Миколи Яновича можу сказати одне: у мене відбулася розмова з Азаровим за його ініціативою. Ми порозумілися, і я прийняв порозуміння у формі вибачення. Цього достатньо», — зазначив спікер. За даними сайту «Українська правда», для примирення Азаров їздив до Литвина додому.

Литвин повідомив, що проект Податкового кодексу надійде до ВР у вівторок. Він розглядатиметься у парламенті за повною процедурою: «Це надзвичайно серйозний документ, і повинно бути повномасштабне його представлення». Литвин прогнозує, що робота над законопроектом триватиме й у вересні, й у жовтні.