Барбадоські стусани

21.09.2010
Барбадоські стусани

Боксерка–важковаговик Катерина Кужель (згори ліворуч) у компанії призерок світової першості. (Фото з сайту aiba.org.)

Далекий острів Барбадос у Карибському морі хоча й звик до відвідин туристів, але такого одночасного нашестя ще не бачив. Минулого тижня до міста Бріджтаун, населення якого не дотягує й до ста тисяч осіб, навідалося одразу кілька тисяч спортсменів та офіційних осіб. У колишній британській колонії відбувся шостий чемпіонат світу з боксу серед жінок. Думається, задоволеними після змагань на курорті залишилися всі — надто ж ті, хто поїхав додому з медалями.

Серед них виявилися й три українки. Усі вони гарантували собі бронзові медалі вже перемогами у чвертьфіналах. Щоправда, до нагороди найвищої проби ніхто з дівчат не дотягнувся. Півфінальний бар’єр змогла подолати лише Катерина Кужель із Рівного, яка в найважчій категорії до 81 кг розібралася з індійкою Кавітою (рахунок ударів — 14:2). А от в олімпійських номерах програми наші програли, обмежившись «бронзою». Тетяна Коб із Ковеля (до 51 кг) поступилася китаянці Рен (5:8), а харків’янка Лілія Дурнєва (до 75 кг) — канадці Спенсер (3:8).

Катя Кужель не змогла нав’язати росіянці Надії Торлоповій справжньої боротьби за «золото», викинувши білий прапор наприкінці другого раунду (рахунок був 1:5). Попри це, для всіх трьох українок нинішні нагороди стали першими на світових чемпіонатах. І якщо Коб торік уже була чемпіонкою Європи, а Дурнєва — срібним призером, то Кужель уперше піднялася на п’єдестал змагань подібного рівня.

Із трьома медалями в активі (0+1+2) збірна України посіла 11–те місце командного заліку. Перші три позиції турніру забронювали Росія (2+1+0), Китай (1+3+3) і Північна Корея (1+1+0).

Якщо ж брати класифікацію за кількістю відзнак, то українки розділили другий рядок ще з трьома командами.

За шість чемпіонатів світу наші співвітчизниці назбирали вже 16 нагород, а от золоту не можуть здобути з часів другого ЧС, який відбувся 2002 року в турецькій Анталії.