Як співають клінгони

16.09.2010

Субкультура, створена на ґрунті американського телесеріалу «Зоряний шлях», збагатилася ще одним серйозним явищем: днями в Гаазі (Нідерланди) відбулася прем’єра справжньої опери клінгонською мовою.

Клінгони — це така вигадана іншопланетна цивілізація гуманоїдів­воїнів, представлена у фантастичному всесвіті «Зоряного шляху». Повноцінну мову для клінгонів зі спеціальними граматичними нормами свого часу розробив професіональний лінгвіст Марк Окранд — він схрестив власну фантазію та дещо із мов американських індіанців і санскриту. Десятки років популяризації «Стар треку» зробили клінгонську мову «фішкою» для фанатів серіалу в різних країнах світу. Існує Інститут клінгона, який видає підручники з цієї мови; щоквартально видається клінгонський журнал, є відповідна сторінка пошуку в «Гуглі», кілька клінгономовних сайтів, а в штаті Орегон одна рок­група співає тільки клінгонською.

Як повідомляє газета «Гардіан», оперу під назвою «Ю» (U, в перекладі — Всесвіт) на сцені театру «Зеєбелт» поставив так званий «Ансамбль земних досліджень Клінгону», базований у Гаазі. Наступної суботи її послухають і глядачі театру в німецькому місті Фарнсберг.

У квітні ініціатори проекту відправили запрошення на прем’єру самим клінгонам. Для цього використали радіотелескоп, спрямований у бік Арктура — зірки, навколо якої нібито обертається планета Ко’нос, населена расою гуманоїдів із ребристими гострокутними лобами. І послання, і лібрето написав сам Окранд, творець клінгонської мови.

«Клінгони — відомі шанувальники оперного мистецтва, — сказав журналістам постановник Флоренс Шонфельд. — Для мене постановка цієї опери стала непростим випробуванням — я постарався зробити її максимально автентичною».