НОВИНИ ПЛЮС

15.09.2010

Відкрилася 65–та сесія Генасамблеї ООН

Учора у Нью–Йорку відкривалася 65–та сесія Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй. 20 вересня в її рамках відкриється саміт з обговорення виконання Цілей розвитку тисячоліття (ЦРТ), на який з’їдуться 139 глав держав і урядів. Одразу після завершення саміту 22 вересня відкриється Конференція високого рівня з проблем біологічного розмаїття, а 24 вересня — нарада високого рівня з питань активізації роботи Конференції з роззброєння. Загалом порядок денний 65–ї сесії Генасамблеї ООН, яка триватиме до вересня 2011 року, налічує понад 160 пунктів у таких сферах, як боротьба з наркотиками, роззброєння, міжнародне право і правосуддя, діяльність ООН, гуманітарна допомога, права людини, підтримка міжнародного миру і безпеки, сприяння економічному зростанню, розвитку Африки.

Білоруси обиратимуть президента у грудні

Парламент Білорусі вчора призначив дату президентських виборів на 19 грудня цього року. Як повідомляє РІА «Новості», рішення було ухвалено одностайно.

Мінськ визнає, що Бебеніна могли вбити

Генеральна прокуратура Білорусі, яка раніше заявляла, що засновник опозиційного сайту «Хартія–97» Олександр Бебенін наклав на себе руки, тепер перевіряє i версію його вбивства. Про це заявив заступник генерального прокурора Білорусі Андрій Швед. Нагадаємо, друзі й колеги загиблого журналіста від початку не вірили в його самогубство.

Польща вірить росіянам

Польська влада планує підписати з Росією меморандум у справі розслідування причин авіакатастрофи лайнера президента Польщі Леха Качинського під Смоленськом. За словами генпрокурора Польщі Анджея Серемета, цей документ, який планується підписати в рамках візиту російських слідчих до Варшави 14—15 жовтня, має «покращити співпрацю між сторонами». Серемет також заявив, що не бачить «жодної злої волі» у розслідуванні катастрофи зі сторони російської влади, яка пообіцяла найближчими днями передати Польщі результати розтинів жертв Смоленської катастрофи. Довгу процедуру передачі цих документів Серемет пояснив внутрішніми бюрократичними процедурами в Росії.

Лужков відповів на звинувачення

Мер Москви Юрій Лужков уперше прокоментував спрямовані проти нього сюжети, які показали центральні російські телеканали. За словами Лужкова, «це бруд, каша, зібрана для того, щоб впливати на мера». Голова столиці РФ заявив, що у відставку йти не збирається і виправдовуватися не буде, оскільки «якщо людина починає виправдовуватися — значить, вона винна».

Саакашвілі розповість про політику СРСР

За підтримки Фонду президента Грузії Михаїла Саакашвілі та уряду країни почалися зйомки циклу документальних фільмів про політику СРСР у минулому столітті по відношенню до Фінляндії, Прибалтики, Польщі, Угорщини, Чехословаччини, Афганістану тощо. Як повідомив журналістам голова парламентської комісії з відновлення територіальної цілісності Грузії Шота Малашхія, у циклі буде не менше 15 півгодинних стрічок. У серіалі буде поведено паралелі з політикою Радянського Союзу і Росії щодо Грузії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>