Довга дорога до миру

15.09.2010
Довга дорога до миру

Безпеку палестино–ізраїльських переговорів забезпечують тисячі військових. (Фото Рейтер.)

Курортний Шарм–ель–Шейх заполонили служби безпеки, правоохоронці й солдати з автоматами Калашникова. Єгипетському райцентру до такого не звикати: розташований на Синайському півострові біля кордону з Ізраїлем, Шарм звик приймати у себе конференції щодо примирення на Близькому Сході. Недаремно навіть центральний проспект міста називається Дорогою миру.

От і вчора в Шарм–ель–Шейху почався другий раунд переговорів між Ізраїлем та Палестиною. Окрім делегацій на чолі з ізраїльським прем’єр–міністром Беньяміном Нетаньяху та головою Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом, на берег Червоного моря приїхали посередники — держсекретар Сполучених Штатів Америки Хілларі Клінтон та спеціальний представник США на Близькому Сході Джордж Мітчелл. Окрім того, медіаторами на переговорах виступають Йорданія та Єгипет на чолі з президентом Хосні Мубараком.

Нагадаємо, прямий палестино–ізраїльський діалог відновився 2 вересня у Вашингтоні. Тоді ж його учасники домовилися продовжити розмову через два тижні.

Ізраїльська сторона наполягає на обговоренні в першу чергу питань безпеки та визнання Ізраїлю державою для єврейського народу. Палестинці вимагають насамперед домовлятися про кордони майбутньої Пале­стинської держави та визначення статусу східного Єрусалиму, який має стати її столицею.

Однією з головних перепон на шляху до взаєморозуміння може стати будівництво Ізраїлем нових поселень на Західному березі Йордану. Палестина виступає категорично проти цього й наголошує: щойно ізраїльські будівельники відновлять роботи, переговори припиняться. Мораторій на будівництво вичерпується 26 вересня, і прем’єр Ізраїлю вже заявив, що Тель–Авів не збирається його подовжувати. Водночас Нетаньяху пообіцяв «не дозволити» зводити тисячі будинків, які вже внесені в план. Проте позиція палестинської делегації категорична: «половинчатих рішень» у цьому питанні бути не може. Водночас, як повідомляє «Голос Америки» з посиланням на редактора опозиційної єгипетської газети «Ель–Ахали» Фаріду ель–Накаш, близькі до переговорів джерела запевнили журналістів, що насправді прем’єр Ізраїлю пообіцяв президентові США Бараку Обамі фактичне продовження мораторію. Проте в інтересах Ізраїлю Нетаньяху нібито не може заявити про це відкрито, без «торгу». Окрім того, на нього сильно тиснуть консервативні кола в уряді, які вимагають не йти на жодні поступки палестинцям.

З огляду на все це, експерти оцінюють шанси на успіх переговорів як 50 на 50. Хоча Барак Обама раніше заявляв, що переговори можуть бути завершені упродовж року.

А тим часом лідери Ради єврейських поселень Іудеї і Самарії Західного берега Йордану назвали нинішнього главу Білого дому «найбільш вороже налаштованим до Ізраїлю американським президентом». На їхню думку, про це свідчить тиск Обами на прем’єр–міністра Нетаньяху з тим, аби очільник ізраїльського уряду відмовився від продовження мораторію на будівництво поселень. Через низку англомовних видань Рада поселень поширила офіційну заяву, в якій наголошується: «Ми — не маріонеткова держава. Переважна більшість американців розуміє, що Ізраїль залишається стовпом демократії в океані радикального ісламу. Ми просимо Конгрес США зажадати від Обами поваги до Ізраїлю та його незалежності, не змушувати нас скоїти колективне самогубство».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>