День гніву для людини в кепці

14.09.2010
День гніву для людини в кепці

Президента Росії не влаштовує самостійність московського мера. (Фото Рейтер.)

Над мером Москви Юрієм Лужковим згустилися хмари. Хоча довгожитель російської політики — горішок міцний, і розмірковуючи над тим, як довго залишилося йому перебувати при владі, аналітики не ризикують давати однозначні прогнози. Попри те, що вороги в очільника Білокам’яної дуже могутні, а розгорнута ними інформаційна кампанія проти людини в кепці (це, нагадаємо, улюблений головний убір Лужкова) — надзвичайно потужна.

 

«Незгодних» знову «пов’язали»

Минулої неділі в центрі російської столиці міліція розігнала мітинг опозиції. Цього разу акція «День гніву» під гаслами з вимогами відставки Лужкова присвячувалася передусім протесту проти дій міського голови, хоча й федеральній владі дісталося. Зрозуміло, мітинг був несанкціонованим — дозволів на проведення «незгодних» заходів московська влада вже давно не дає. Тому після кількох наполегливих нагадувань про те, що дії мітингувальників є протизаконними, правоохоронці взялися до звичної справи: кидати учасників акції в «автозаки».

Загалом, як повідомляє «Інтерфакс», на Тверській площі було затримано 29 пікетників. Серед них — організатори «Дня гніву» Сергій Удальцов та Костянтин Косякін. Після складання протоколу опозиціонерів відпустили — 20 вересня вони постануть перед судом за організацію та участь у несанкціонованому мітингу. Штраф за відповідною статтею Адміністративного кодексу — до 2 тисяч рублів.

18 років мерства — «псові під хвіст»?

Але якщо опозиційних «незгодних» фактично всесильному в Москві меру боятися не випадає, то можновладних — варто б. Завершення минулого тижня у російських ЗМІ пройшло під гаслом «мочи Лужкова». У п’ятницю ввечері телеканал НТВ у рамках програми «НП» показав документальний фільм «Справа в кепці». Автори розслідування, які раніше відзначилися не менш скандальним фільмом про Олександра Лукашенка «Хрещений бацька», звинувачують мера в тому, що поки Москва задихалася від торф’яного смогу, він рятував своїх бджіл, викривають корупційні оборудки за участю московських чиновників, розповідають «правду» про бізнес дружини Лужкова Олени Батуриної, будівництво автодороги через Хімкинський ліс та інші резонансні справи, добре відомі небайдужим до політики москвичам і раніше. От тільки провладна преса про них досі воліла мовчати.

Наступного дня атака на мера тривала: у програмі «Максимум» на НТВ «бомбили» Батурину — одну з найбагатших жінок Європи, розповідали про зловживання під час реконструкції знаменитого монумента «Робітник і колгоспниця» тощо. Недільний ефір НТВ відзначився одразу двома програмами з критикою Лужкова: в «НП. Огляд за тиждень» вийшов сюжет «Псові під хвіст» — про те, як столичні чиновники розкрадають гроші, виділені на приблудних собак, а в «Підсумковій програмі» Олександр Лебедєв, Володимир Жириновський, Леонід Гозман та Сергій Доренко розповіли, як Олена Батурина завдяки чоловікові заробила свої багатомільяр­дні статки.

Ще один антилужковський сюжет — про знесення архітектурних пам’яток у Москві під приводом реконструкції — показав дер­жавний новиннєвий телеканал «Росія 24».

Між ВВП й «Медведом»

Усе це, зокрема й присутність Доренка, нагадує інформаційні війни кінця 1990–х — тоді Сергій в авторській передачі на ОРТ просто «розмазував із брудом» того самого Лужкова та екс–прем’єра Росії Євгена Примакова, які мали нахабство конкурувати з Кремлем як лідери на той час опозиційного блоку «Отечество — Вся Росія».

Примаков тоді в цій боротьбі не вистояв і зрештою розпрощався не лише з прем’єрським кріслом, а й із політичними амбіціями. А Лужков, якому при потенційному президенті Примакові пророкували посаду глави уряду — вистояв. І не лише знову переміг на виборах мера Москви, а й об’єднав своє «Отечество» з головним суперником — «Єдинством», ставши одним із лідерів тепер уже провладної партії «Єдина Росія».

Тепер, більш ніж через десять років, крісло під незмінним упродовж 18 років господарем Москви знову захиталося. Як припускають російські ЗМІ, не виключено, що до кінця тижня питання про «добровільну» відставку Лужкова розгляне вища рада «Єдиної Росії». Питання для партійців нелегке. По–перше, йдеться про одного із засновників «ЄР». По–друге, захищаючи або «добиваючи» столичного голову, доведеться стати на бік або президента Дмитра Медведєва, з чиєї подачі й почалася «антилужковська» кампанія, або прем’єр–міністра Володимира Путіна, який у негласному протистоянні «медведєвського» та «путінського» таборів спирається в тому числі й на Лужкова.

Досі Медведєв у цьому протистоянні, хай і з невеликим відривом, програвав. Тому що ближче вибори, то важливіше нинішньому президентові розставити в регіонах своїх, слухняних і не надто самостійних, людей. Лужков у цю схему явно не вписується.

21 вересня столичному мерові виповнюється 74 роки. Із яким настроєм він відзначатиме свій день народження, значною мірою залежить від рішення «Єдиної Росії». Хоча в будь–якому разі можна не сумніватися: так просто Юрій Михайлович не здасться. І якщо він вистоїть, це доведе не лише його власну силу. Перемога Лужкова де–факто означатиме програш Медведєва. І, зрозуміло, йдеться не лише про боротьбу проти людини в кепці.

 

ДО РЕЧІ

Дружина мера Москви Юрія Лужкова Олена Батурина подаватиме до суду на телеканали, репортажі яких, на її думку, містили неправдиві дані. Як зазначає сайт Newsru.com із посиланням на її компанію ІНТЕКО, насамперед позов буде подано проти телекомпанії НТВ. Щодо інших телеканалів компанія визначиться після того, як її юристи уважно проаналізують усі сюжети

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>