6 із 13, далі 1 із 6

09.09.2010

Півтора місяця відділяло довгі списки британської літературної премії The Man Booker Prize від коротких — у вівторок голова журі премії Ендрю Моушен оголосив шість головних претендентів на літературну славу–2010 і 50 тисяч фунтів стерлінгів. З огляду на те, що в списках є австралійський письменник Пітер Керрі з романом «Папуга та Олів’є в Америці» (Parrot and Olivier in America), нагадаємо, що на The Man Booker Prize можуть претендувати письменники з країн—членів Співдружності (добровільне міждержавне об’єднання незалежних суверенних країн, в яке входять Велика Британія та майже всі її колишні колонії), а також громадяни Ірландії і Зімбабве. До речі, Пітер Керрі вже двічі був лауреатом Букера, і якщо журі визнає його роман найкращим, це буде кількісний рекорд окремо взятого письменника в історії Букерівської премії.

Крім Керрі, на Букера претендують Емма Донах’ю з романом «Кімната» (Room), Деймон Гелгут і його «В дивній кімнаті» (In a Strange Room), Говард Джейкобсон із «Питанням Фінклера» (The Finkler Question), Андре Леві з романом «Довга пісня» (The Long Song) та Том Маккарті з літературним дебютом і однією буквою у назві — «С».

Імена суддів не менш цікаві, ніж номінантів, ось вони: професор письменницької майстерності Ендрю Моушен, літературний редактор Financial Times Роузі Блау, креативний директор Royal Opera House Дебора Бул, британський письменник і журналіст Том Саткліфф і письменниця та викладач англійської літератури Фрасіс Вілсон. Ім’я переможця стане відомим 12 жовтня, а решта п’ять номінантів отримають заохочувальні кишенькові 2,5 тисячі фунтів кожен.