Щоб не потонути поодинці...

08.09.2010
Щоб не потонути поодинці...

Відновлення економіки в Європейському Союзі набирає обертів, і економічне зростання цього року буде більшим, ніж передбачалося. Таку досить несподівану, з огляду на не надто райдужну економічну ситуацію в ЄС, заяву вчора зробив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Виступаючи перед депутатами Європарламенту у Страсбурзі, голова виконавчої влади ЄС наголосив: у найближчі 12 місяців реформи треба прискорити, і в цьо­му мають об’єднатися всі 27 держав–членів Євросоюзу. «Ми або випливемо всі разом, або потонемо поодинці», — цитує очільника ЄК «Євроньюз».

На першій після літніх канікул сесії європейським парламентаріям є що обговорити — від «благодійних» питань, зокрема, надання фінансової допомоги в розмірі 90 мільйонів євро Молдові та постачання гуманітарних вантажів у постраждалі від повені регіони Пакистану, до ухвалення бюджету Євросоюзу на наступний рік. З огляду на важливість порядку денного, напередодні вчорашнього засідання голови фракцій запропонували голові Європарламенту Єжи Бузеку запровадити штраф за прогули. Виявляється, євросоюзні депутати полюбляють «сачкувати» не менше, ніж наші законодавці, тому через відсутність у залі їх планували позбавити частини денної надбавки до зарплати у розмірі 298 євро. Але парламентарії збунтувалися, тому буквально в останню мить перед початком засідання керівництво ЄП таки відмовилося від цієї ідеї. Про що, можливо, згодом пожалкує.

Утім на вчорашні дебати європейські обранці зібралися й без штрафних санкцій. Усім було цікаво послухати перший виступ голови Єврокомісії після набрання чинності Лісабонської угоди.

Окреслюючи головні завдання ЄС на наступний рік, Жозе Мануель Баррозу одним із пріоритетних завдань назвав боротьбу з безробіттям, яке останнім часом сягнуло рекордних показників. За словами головного єврокомісара, для цього треба прискорити реформи ЄС, які сприяють економічному зростанню.

Також, акцентував голова Єврокомісії, необхідно посилити «європейське економічне управління», «укріпити європейський простір законності і безпеки», «модернізувати бюджет ЄС», «реалізовувати економічну стратегію «Європа–2020» та посилити позиції Євросоюзу на міжнародній арені.

Сьогодні Європарламент розглядатиме резолюцію про становище циган у країнах ЄС. Деяких депутатів украй обурило рішення французької влади вислати з країни іммігрантів ромської національності з Румунії та Болгарії. «Жодну людину не може бути вислано з країни тільки тому, що вона належить до циганської меншини», — наголошує спікер ЄП Бузек. Проте Франція наполягає на своєму: навіть громадяни Євросоюзу, до яких належать вислані цигани, повинні після трьох місяців перебування на французькій території довести, що знайшли там роботу або навчання чи просто мають достатню кількість коштів, аби забезпечувати себе і свою родину без жебракування та незаконних оборудок.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>