Боротьба за два роки

08.09.2010
Боротьба за два роки

Страйкарі в Марселі. (Фото Рейтер.)

Після нетривалої серпневої передишки Європа знову страйкує. Учора протестували французи, які не збираються миритися з намірами президента Ніколя Саркозі збільшити пенсійний вік із 60 до 62 років. Участь у страйку підтвердили більшість впливових профспілок країни, які планували вивести на вулиці до 2 мільйонів людей. «Можливо, на нас чекає екстраординарний день. Якщо ці очікування справдяться, то, швидше за все, ми опинимося за крок від змін», — заявив в інтерв’ю Бі–Бі–Сі голова однієї з найбільших профспілок Франції General Confederation of Labour (CGT) Бернар Тібо.

Як завжди в таких випадках, чи не найбільше потерпали від страйку, який цього разу «попереджувально» тривав 24 години, користувачі громадського транспорту. З перебоями працювало метро, не ходили близько половини приміських та міжміських поїздів — у зв’язку з цим залізничні компанії попросили французів заздалегідь продумати найбільш прийнятний спосіб дістатися у вівторок до роботи. Щоправда, перебоїв у роботі міждержавних поїздів «Євростар», які курсують між Лондоном і Парижем, не було. Зате постраждали пасажири авіатранспорту: було скасовано близько 25 відсотків авіарейсів у найбільших паризьких аеропортах « Шарль де Голль» та «Орлі».

Повністю або частково не працювали також середні школи — вчителі протестують іще й проти наміру влади скоротити 7 тисяч робочих місць, — пошта, банки тощо. Але більшість споживачів їхніх послуг не обурювалася: як свідчать результати соціологічних опитувань, близько 70 відсотків французів підтримують вимоги страйкарів і не згодні з підвищенням пенсійного віку.

Ці протести, швидше за все, не останні: президент Саркозі заявляє, що «готовий на компроміси багато в чому», але «в одному його позиція залишається незмінною — працівники повинні виходити на пенсію в 62 роки». Профспілки також обіцяють не здаватися і «давити на владу страйками» до переможного кінця.

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Транспортний хаос охопив учора й Лондон, де страйкували працівники метро, які домагаються покращення умов праці й підвищення заробітної платні. До таких заходів вони були вимушені вдатися після озвучення планів адміністрації про скорочення 800 робочих місць.

Із 12 гілок Лондонського метрополітену без перебоїв учора працювала тільки одна. Мер столиці Боріс Джонсон розпорядився спрямувати на маршрути близько 100 додаткових автобусів та активніше використовувати річкові трамваї для перевезення пасажирів по Темзі. На думку міського голови, акція метрополітенівців є суто політичною: «Вони випробовують новий уряд «на вшивість», використовуючи пасажирів Лондонського метро як допоміжні засоби для досягнення своїх цілей», — висловився Джонсон про профспілки. А ті вже заявляють про нові страйки, початок яких заплановано на 2 жовтня та 1 і 27 листопада.

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>