Ми щодня спостерiгаємо, як дорожчають продукти харчування, а Держкомстат продовжує заспокоювати народ. Виходить парадокс: споживчі ціни хоч і зросли на 1,2 відсотка, офіційно продукти харчування подешевшали на 0,1%. Подiбне стрімке зростання споживчих цін вiдбувалося лише в 1996 році. В 2010–му інфляція за січень—серпень становила 4,3 відсотка, а середньорічна виросла на 1,5% до 8,3%. Основна причина подорожчання — збільшення вартості природного газу на 50%. З одного боку, подешевшали овочі (на 11,1%), фрукти (4,2%) і риба (0,4%). З іншого — вартість решти товарів зросла.
Найбільше подорожчали вершкове масло (5,8%), молоко (4,2%) і цукор (2,6%), продукти переробки зернових (10,8 %). Як зазначила аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан, «статистичні дані показують, що подорожчання зернових поки не встигло вплинути на інші групи продуктів. Більшою мірою зростання цін на продукти харчування буде помітне вже у 2011 році, коли подорожчання корму призведе до збільшення собівартості продуктів харчування». З початку 2010 року ціни на продукти харчування виросли на 4,3%. На думку експертів, розбіжності реалiй iз цифрами Держкомстату вкотре ставлять питання про недосконалість методики підрахунку зростання цін. За словами директора економічних програм Центру ім. Разумкова Василя Юрчишина, Держкомстат робить заміри до 20–х чисел поточного місяця, тому зростання цін на продукти харчування у другій половині серпня відображено у звіті частково. Також дані не врахували зростання цін на м’ясні продукти і яйця. За даними Держкомстату, м’ясо подорожчало на 0,3%, яйця — на 0,2%.
А ТИМ ЧАСОМ...
Через несприятливі погодні умови врожай картоплі зменшиться на 30% i становитиме приблизно 14 мільйонів тонн. На думку експертів асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», це призведе до 50–відсоткового зростання вартості продукту. Як повідомив «УМ» фінансовий аналітик агропромислового сектору Групи компаній «Інвестиційний Капітал Україна» Андрій Товстоп’ят, більшість приватників відводить вирощуванню картоплі 95 відсотків площ. «Через неврожай цієї культури виробники можуть підвищити ціну. Наприклад, у Чернівецькій, Сумській та Волинський областях вiдпускна ціна за кілограм картоплі становить 3 гривні. Отже, поки вона дійде до споживача, її вартість може зрости і до 4 гривень», — каже Андрій Товстоп’ят.